Zaměstnanci německých distribučních center Amazonu stávkují kvůli mzdám

Zaměstnanci čtyř německých distribučních center internetového obchodu Amazon vyhlásili do zítřka stávku. Už poněkolikáté tak protestují za zvýšení mezd. Kromě toho jim podle agentury DPA vadí také silný tlak na pracovní výkon a mimořádně velký podíl smluv na dobu určitou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci německých distribučních center Amazonu stávkují kvůli mzdám

Zaměstnanci německých distribučních center Amazonu stávkují kvůli mzdám | Zdroj: Reuters

Německo je pro Amazon po Spojených státech druhým největším trhem. Společnost tam má devět distribučních center a 9 tisíc pracovníků, v sezoně až 14 tisíc.

Někteří z nich protestovali za zlepšení pracovních podmínek už v červnu. Odborový svaz Verdi pro ně žádá především zvýšení platů v souladu s kolektivními smlouvami pro zaměstnance v odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu.

Amazon se ale brání tím, že lidé v distribučních centrech pracují převážně jako skladníci a tím pádem se na ně vztahuje dohoda pro odvětví logistiky. Platy těchto zaměstnanců jsou podle firmy v rámci jejich oboru nadprůměrné.

Amazon v září začal se stavbou skladu v Dobrovízi u Prahy. Práci v něm mají najít až 2 tisíce lidí a do tří let od jeho otevření ještě další 3 tisíce sezonních pracovníků.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme