Zaměstnanci nošovické automobilky vyhlásí stávkovou pohotovost

Vedení automobilky Hyundai v Nošovicích se s odboráři zatím nedohodlo na konkrétním řešení situace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobil Hyundai. Ilustrační foto

Automobil Hyundai. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Jde o požadavky několika stovek zaměstnanců, kteří hodinovou spontánní stávkou protestovali proti pracovním podmínkám. Nechtějí například neustálé nařizování přesčasů, které podle nich nejsou stoprocentně proplácené, chtějí lepší ohodnocení anebo bonusy podle kolektivní smlouvy.Stěžují si také na šikanu.

A protože vedení, podle nich na stížnosti nereaguje, včera vyhlásili hodinovou stávku. Zapojit se do ní mělo na čtyři sta lidí. Protest přitom neorganizovaly odbory - stávkovat se pracovníci montovny rozhodli spontánně, protože nastavené poměry, jak říkají, už nemohli vydržet.

Přehrát

00:00 / 00:00

o situaci v nošovické automobilce hovoří předseda odborů v automobilce Hyundai v Nošovicích Radek Kuchař a mluvčí automobilky Petr Vaněk

"Firma příliš nerespektuje rodinný život lidí. Nařizuje velmi operativně přesčasy. Už je takřka pravidlem, že se denně pracuje o dvě hodiny déle. Někteří zaměstnanci nemohli z vážných rodinných důvodů pracovat přesčas, a tak jim bylo naznačeno, že je tam v takovém případě nepotřebují," uvedl šéf odborového svazu Kovo Josef Středula.

Přesčasy jsou placené

Mluvčí automobilky Petr Vaněk potvrdil, že čtyři dny v týdnu pracují zaměstnanci o dvě hodiny déle, což je ale nutné kvůli poptávce po vozidlech.

"Vzhledem k tomu, že směny se po týdnu střídají, pak každý zaměstnanec ve výrobě odpracuje za měsíc 16 hodin, tedy dvě směny navíc. Veškeré přesčasy jsou však plně propláceny v souladu se zákoníkem práce," uvedl Vaněk.

Pokud se týká dalšího řešení, podle Vaňka se management společnosti sejde se zástupci odborů a zaměstnanecké rady, aby společně prodiskutovali ten seznam stížností. "Vzhledem k tomu, že se jedná o zásadní otázky, bude to chtít trpělivost na všech stranách," uzavřel Vaněk.

Podle předsedy odborů v nošovické automobilce Radka Kuchaře s nimi vedení odmítá jednat, proto odbory hodlají vyhlásit stávkovou pohotovost, nejspíše příští týden.

Podle Vaňka však včera neproběhla stávka, ale svévolné přerušení práce. "Nevím, zda vedení proti těmto lidem nějak zasáhne," uvedl Vaněk ve vysílání Radiofóra.

Prezident společnosti se podle něj s lidmi sejde, neví se ale zatím kdy. "Požadavky zaměstnanců zasahují do systému výroby i odměňování, je to složité řešit," uvedl Vaněk.

Martin Knitl, Alena Adámková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme