Zaměstnanci slovenského Volkswagenu budou stávkovat. Poprvé od vzniku divize

Zaměstnanci slovenské divize německé automobilky Volkswagen vstoupí v úterý ráno do časově neomezené stávky.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loni z výrobních linek slovenského Volkswagenu sjelo téměř 389.000 vozidel.

Loni z výrobních linek slovenského Volkswagenu sjelo téměř 389.000 vozidel. | Zdroj: Reuters

Odborová organizace oznámila, že ke kroku přistoupila poté, co se s vedením firmy nedohodla na růstu platů pro více než 12 000 zaměstnanců. Šlo by o první stávku v podniku od roku 1991, kdy Volkswagen začal podnikat na Slovensku.

Bratislavská továrna Volkswagenu je z hlediska počtu vyrobených aut největší ze závodů tří automobilek, které montují vozidla v zemi pod Tatrami. Loni z výrobních linek slovenského Volkswagenu sjelo téměř 389 000 vozidel.

Odborová organizace Volkswagenu vstoupila do kolektivního vyjednávání s návrhem na zvýšení platů o šestinu. Ke kompromisu obě strany nedospěly ani za účasti zprostředkovatelky, společnost naposledy nabídla kromě jiného zvýšení tarifních mezd o 4,3 procenta od června a o další čtyři procenta na začátku příštího roku, jakož i jednorázovou odměnu 350 eur (9150 Kč) pro každého zaměstnance.

Průměrný plat pracovníků slovenského Volkswagenu bez započítání výdělků vrcholových manažerů činí zhruba 1800 eur (47 050 Kč) měsíčně, což odpovídá dvojnásobku průměrné mzdy v zemi.

Volkswagen na Slovensku montuje sportovně-užitková vozidla Volkswagen Touareg, Audi Q7 a části vozu Porsche Cayenne. Do výrobního portfolia továrny patří také malé automobily Škoda Citigo, Seat Mii a Volkswagen up!.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme