Zaměstnanci v Česku mají nízké platy, přesto jsou drazí. Kvůli nemzdovým nákladům

V České republice jsou jedny z nejvyšších nemzdových nákladů v Evropské unii a nejvyšší z postkomunistických zemí. Platy zaměstnancům ale patří v unii naopak k nejnižším. Vyplývá to z údajů Evropského statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Platy jsou malé, ale náklady na zaměstnance vysoké. Je to vlivem toho, kolik zaměstnavatel platí na takzvaných nemzdových nákladech, což jsou hlavně odvody na sociální a zdravotní pojištění.

V České republice je právě podíl těchto nemzdových nákladů na celkové ceně pracovní síly 27 procent. Což je víc, než je průměr všech evropských zemí. Ten je 23,7 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Relaci mezi mzdou a nemzdovými náklady v Evropě rozebrala Jitka Hanžlová

Více musí firmy odvádět už jen ve Francii, Švédsku, Belgii, Itálii a v Litvě. Nejnižší podíl odvodů je na Maltě - 8 procent. V Dánsku je to 12 procent, v Lucembursku 13 a v Irsku 14 procent.

I v takových zemích jako je Německo, Rakousko nebo Británii odvádějí podniky státu za své zaměstnance méně než u nás. Měřeno podílem na celkové ceně pracovní síly.

Ekonom CERGE-EI Daniel Münich připomíná, že pojistné odvody mají negativní dopad na trh práce, především na motivaci zaměstnanců.

„Týkají se především lidí s nízkými příjmy, protože pojistné odvody odvádí každý z každé koruny, i ti nízkopříjmoví a nízkovzdělaní, a to je reálně problém České republiky, že má relativně nízké motivace k práci těch nízkopříjmových. Evropská unie nám dlouhodobě doporučuje, abych snížili tuto zátěž a naopak ji přenesli do majetkových daní,“ říká.

Platy zaměstnanců v Česku s okolím neobstojí

Eurostat poměřoval i platy zaměstnanců - tam jsme ale skončili až ve spodní polovině tabulky. Takzvané jednotkové náklady práce jsou u nás v přepočtu kolem 10,5 eura na hodinu, zatímco průměr celé sedmadvacítky byl podle Eurostatu 23,5 eura.

Jsme devátí od konce s nejlevnějšími hodinovými náklady. Za námi jsou postkomunistické země s výjimkou Slovinska; tam přijde hodinová práce zaměstnavatele na téměř 15 eur. Naopak mezi země s nejdražší pracovní silou v Evropě patří Švédsko s 39 euro na hodinu, Dánsko s 38 a Belgie s 37 euro na hodinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč jsou u nás pojistné odvody tak vysoké, vysvětloval ve Stalo se dnes Radiožurnálu ekonom Daniel Münich

Ovšem v Dánsku z toho sociální odvody ubírají jen 12 procent, zatímco u nás zmíněných 27 procent. To znamená, že i když lidé berou jedny z nejmenších platů v Evropské unii, pro své zaměstnavatele jsou stále dost drazí, nákladní.

Podle Münicha tak Česko pomalu přichází o konkurenční výhodu. „A mám obavu, že to nekompenzujeme výrazně se zlepšující kvalitou institucionálního prostředí. Naopak bych řekl, že v posledních letech jsme si kvůli destabilizaci daňového systému zhoršili pozici i v jiných oblastech,“ podotkl ekonom.

A existuje ještě jedno zajímavé srovnání. Vydala ho před časem mezinárodní poradenská síť UHY. A z něj vyplývá, že z deseti států světa, které zatěžují podniky nejvyššími odvody za zaměstnance, je sedm států z Evropy.

Česká republika skončila na pátém místě. Nejvyšší odvody chce za zaměstnance po firmách Brazílie. Ovšem nevybere nejvíc, protože tam neuvěřitelně masivně bují černý trh a zaměstnávání na černo - a tedy bez odvodů.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme