Zaměstnanci zadlužené Pilsen Steel stále žijí ve velké nejistotě

Už skoro dva měsíce nechodí devět stovek dělníků plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel do práce. Firma ruského majitele Igora Šamise se stamilionovými dluhy nemá peníze na provoz, výroba stojí a soud poslal do továrny předběžného insolvenčního správce. Do dneška mají hutě čas na mimosoudní vyrovnání dluhů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budovy podniku Pilsen Steel v Plzni

Budovy podniku Pilsen Steel v Plzni | Foto: Lukáš Milota

„Od 4. 7. do 14. 7. jsme měli překážku v zaměstnání. Potom jsme měli tři týdny dovolenou,“ hledá v diáři slévárenský dělník Jan Skala den, od kdy je doma. Skoro dva měsíce a to nepočítá odstávky v červnu a dříve. Věří ale, že už brzy zase oblékne montérky.

I když žije v nejistotě, doma se prý nenudí: „To je na tom jediné pozitivum. Dělám okolo baráku, maluji. Dělám to, co se jinak odkládá.“

V plzeňských hutích a kovárnách dělá Jan Skala 36 let. Podobnou situaci, jaká je teď, zatím nezažil. Čím firma prochází, se dozvídá spíše jen z médií. Doma pak čeká na SMS zprávu od vedoucího.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Janem Skalou mluvil Lukáš Milota

„Podle mého názoru ani vedoucí nebude pořádně vědět, co a jak. To je v jednání na vyšší úrovni. Nebo nás do toho nechce úplně zatahovat,“ pokračuje Skala.

Výplaty dělníci dostávají, i když část výdělku se zpožděním. Že by z firmy odešel, o tom Jan Skala neuvažuje. Bojí se, že v 60 letech jako slévač práci už nesežene. Jestli se továrna vzpamatuje, netuší.

„No, moc nevěřím, ale doufám. Není to nic příjemného. Je to takové na vážkách,“ dodává jan Skala.

Co s firmou Pilsen Steel bude dál, má být jasnější do poloviny září, kdy má znovu jednat insolvenční soud.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme