Zaměstnání v Japonsku? Mládí Češi tam budou moct pracovat až rok bez povolení

Mladí Češi budou moci pracovat v Japonsku až rok bez povolení. Umožňuje to dohoda, kterou u příležitosti oficiální návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD podepsali v Tokiu představitelé obou zemí. Japonsko je jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů Česka. Po Německu je u nás vůbec druhým největším investorem.

Tokio/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a japonský premiér Šinzó Abe

Český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a japonský premiér Šinzó Abe | Foto: ČTK/AP

Dohoda o takzvané pracovní dovolené umožní mladým lidem dlouhodobě pobývat na území druhého státu. Češi budou moci nově v Japonsku kromě cestování nebo studia i pracovat bez povolení. Stejné podmínky získají také Japonci, kteří se naopak chtějí vydat k nám.

Česko má podobnou dohodu uzavřenou také s Kanadou, Korejskou republikou nebo Izraelem. Možnost takzvané pracovní dovolené Češi uplatňují i na Tchaj-wanu a Česko se ji chystá uzavřít rovněž s Austrálií, Argentinou a Hongkongem.

Češi ve věku od 18 do 30 let tak mají možnost déle poznávat japonskou kulturu jazyk a památky. Z pohledu Japonska jde o poměrně velkou změnu, protože země vycházejícího slunce je známá přísnými imigračními kritérii.

„Lidé mohou studovat, pracovat, cestovat. Slibujeme si od toho posílení vzájemných kontaktů mezi mladými Čechy a mladými Japonci, podporu toho, aby japonští studenti u nás strávili prázdniny nebo aby u nás pracovali třeba i po skončení studia," vysvětlil premiér Bohuslav Sobotka.

Kromě věku musí ale člověk splňovat ještě několik dalších podmínek. Žadatel o dlouhodobé vízum musí mít zajištěnou zpáteční letenku nebo na ni mít dostatek peněz a dále čistý trestní rejstřík. A aby nedocházelo k zneužívání této pracovní dovolené, tak je ve smlouvě uvedena jakási pojistka, která znemožňuje vydání dlouhodobého víza téže osobě opakovaně.

Smyslem dohody, kterou iniciovala japonská strana, je vzájemné poznávání druhé země. Navazuje ale také na to, že v České republice působí na 250 japonských firem a další se u nás chystají investovat.

Sobotka také připomněl, že ačkoli Japonsko patří k největším investorům v Česku, od návštěvy Jiřího Paroubka v roce 2005 v zemi vycházejícího slunce nebyl žádný český premiér. „Dvanáct let tu v Japonsku nikdo nebyl, já to považuji za velký paradox, protože Japonci jsou druzí největší investoři v Česku, nejvíce investic po Německu do České republiky od jejího vzniku přišlo právě z Japonska," poznamenal český premiér.

Česko podporuje Japonsko proti KLDR

Česko odmítá severokorejské jaderné i raketové zkoušky a plně stojí na straně Japonska, řekl po jednání se svým japonským protějškem Šinzó Abem premiér Sobotka.

KLDR už provedla pět jaderných testů, navíc panují obavy, že se režim Kim Čong-una chystá provést další pokus. Podle Sobotky je tak nutné, aby mezinárodní společenství pokračovalo v tlaku na Pchjongjang a přimělo KLDR k ukončení jejího nukleárního a raketového programu.

„Je zřejmé, že zkoušky balistických, jaderných zbraní porušují rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Zvyšuje to napětí a je potřeba pokračovat v tlaku mezinárodního společenství. Do tohoto tlaku se musí aktivněji zapojit i Čína a další země," poznamenal Sobotka.

Robert Mikoláš, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme