Zaměstnavatelé mají větší zájem o absolventy. Nejvíc se 'vyplatí' studovat technologie a ekonomii

PŘEHLED OBORŮ UVNITŘ. Nízká nezaměstnanost a růst ekonomiky jsou příznivou kombinací pro absolventy škol. Nástupní mzdy v řadě oborů jsou vyšší než aktuální průměrná mzda za celé Česko. Průzkum společnosti Profesia.cz navíc zjistil, že se v posledních letech přístup zaměstnavatelů k čerstvým absolventům výrazně změnil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

student

student | Foto: pixabay.com

Zatímco ještě před třemi lety hledali čerství absolventi bez praxe jen těžko uplatnění, v současné době jsou skupinou, která je na pracovním trhu velmi žádaná.

„Častým argumentem pro odmítání absolventů bylo to, že nejsou ze školy připraveni pro reálnou praxi. V současné době firmy tento problém často překonávají díky užší spolupráci se školami - zvláště s odbornými, takže vědí, jakým způsobem budou absolventi připraveni a co od nich mohou očekávat,“ stojí v tiskové zprávě společnosti.

Zaměstnavatelé vidí mladé lidi jako perspektivní posily, nezatížené návyky z předchozích zaměstnání. Dokládají to i čísla. Více než 60 procent absolventů totiž najde uplatnění do jednoho měsíce.

Tyto údaje vycházejí z informací portálu Platy.cz, který sleduje pracovní osud téměř 97 tisíc lidí. Z pohledu nástupních mezd se vysokoškolákům nejvíce vyplatí studovat informační technologie, ekonomii či práva.

KategoriePrůměrná nástupní mzda - vysokoškoláci (v Kč)
Informační technologie36 688
Bankovnictví31 083
Automobilový průmysl30 192
Management kvality30 171
Farmaceutický průmysl30 051
KategoriePrůměrná nástupní mzda - středoškoláci (v Kč)
Informační technologie27 293
Zákaznická podpora23 827
Stavebnictví a reality22 602
Dřevozpracující průmysl22 418
Automobilový průmysl22 223
                                                                                                                                                                         Zdroj: Platy.cz

Absolventi ekonomických oborů dostanou nejvíce v bankovnictví a konzultačních firmách, roste hlad po jazykově vybavených ekonomech pro obchodování se zahraničím a v nadnárodních firmách.

Ze středoškolských oborů získají nejvyšší nástupní mzdy opět absolventi v IT oborech, ale také například ve stavebnictví a realitách. Z hlediska uplatnění jsou perspektivní především technické obory.

Průměrná nástupní mzda absolventa střední školy je 20 tisíc 620 korun, vysokoškoláka 28 tisíc 750 korun. Průměrná mzda v České republice je přes 29 tisíc korun. Když se ale podíváme na jednotlivé obory, a nikoli na průměr, tak uvidíme, že jsou mezi nimi velké rozdíly.

Vyčnívají vysokoškoláci z IT oborů, kteří mají průměrný nástupní mzda téměř 37 tisíc korun. S odstupem za nimi jsou absolventi, kteří najdou práci v bankovnictví nebo v automobilovém průmyslu. Jejich mzdy se pohybují kolem 30 tisíc.

Naopak nástupní mzdy ve stavebnictví jsou výrazně pod průměrem - u vysokoškoláků se pohybují kolem 22 a půl tisíce korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme