Ekonomický růst v roce 2020 mírně zpomalí. Zaměstnavatelé čekají lepší situaci na trhu práce

Mírné zpomalení ekonomického růstu očekávají v roce 2020 zaměstnanecké svazy. Čekají i zlepšení napjaté situace na trhu práce, která je v důsledku rostoucích mezd největším bariérou rozvoje českých firem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci v kanceláři

Podle odborníků by se kvalita pracovní síly mohla do budoucna opět začít zvyšovat (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Česká ekonomika v roce 2020 poroste už sedm let v řadě. Růst ekonomiky mírně zpomalí z 2,7 procenta v roce 2019 na dvě procenta,“ uvádí ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek.

Hospodářství se podle něj může opřít o stabilní domácí poptávku, kterou drží spotřeba domácností díky vysoké zaměstnanosti a rychlému růstu mezd.

České banky a pojišťovny jsou odolné, ukázaly zátěžové testy ČNB. Jsou schopné vyrovnat se s riziky

Číst článek

Prognóza Hospodářské komory počítá s růstem HDP v příštím roce o 2,7 procenta, tedy stejně jako v letošním roce. To považuje za velmi dobrý výsledek i ve srovnání s jinými evropskými státy. Ekonomický růst ale v příštím roce nebude plošný. Vývoj se už dnes výrazněji odlišuje podle odvětví, velikosti firmy a zřejmě i regionu, uvedl mluvčí komory Miroslav Diro. 

„Růst HDP se ani v roce 2020 nezastaví, může zpomalit, ale to není žádná tragédie,“ doplnila místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků Pavla Břečková. Lze však podle ní očekávat, že situace na pracovním trhu se mírně zlepší, protože se objevily signály o drobném propouštění.

Mezinárodní měnový fond: Světová ekonomika letos poroste nejméně od globální finanční krize

Číst článek

Znamená to, že kvalita pracovní síly by se mohla do budoucna opět začít zvyšovat. „I díky tomu předpokládám umírněnější růst mezd v porovnání s neřízeným raketovým nárůstem v minulých měsících,“ dodala.

Vysoké ceny materiálu

Tlak na další zvyšování mezd mírně poleví, nicméně pořád mohou růst rychleji než produktivita práce, uvedl Čížek. Právě růst mezd spolu s vysokými cenami materiálu, surovin a energií je dlouhodobě hlavní bariérou pro rozvoj českých firem, vyplývá z pravidelného šetření svazu s Českou národní bankou.

Nominální růst mezd by měl podle komory příští rok dosáhnout 6,2 procenta. Důvodem je vedle uspokojivých hospodářských výsledků snaha získat zaměstnance na vyčerpaném trhu práce a udržet si ty stávající.

Roli zde budou hrát i administrativní vlivy, jako růst platů ve veřejné sféře a růst minimální mzdy a na ní napojených zaručených mezd.

Podle posledního komorového šetření mezi podniky jsou to právě náklady práce, které jsou českými firmami vnímány jako hlavní překážka rozvoje podnikání v roce 2020, dodal Diro.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme