Zámořské trhy na zátěžové testy irských bank nereagují

Reakce trhů na zátěžové testy irských bank nebyla mimo Evropu nijak výrazná. Americké indexy končily obchodování smíšeně, Asie vesměs posiluje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krize se v Dublinu projevuje na každém rohu

Krize se v Dublinu projevuje na každém rohu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Testy včera ukázaly, že Irové musí za své zkrachovalé peněžní ústavy zaplatit dalších 24 miliard eur, aby byly banky schopné přestát případné další zhoršení ekonomické situace. Podle analytika Fio Banky Davida Brzka byly testy důležité hlavně proto, že kvantifikovaly rizika. Jde o dobrý začátek, na kterém se dá stavět a pracovat dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Fio Banky David Brzek na Rádiu Česko

„Nejistota je pro trhy to nejhorší, co může být. Teď máme jasně přiznáno - problémy tady jsou, bude to stát tolik a tolik, což je dobrý začátek k tomu, aby k očistě mohlo dojít. Určitě to není otázka několika příštích dní nebo týdnů, ale spíše měsíců až let,“ myslí si analytik. Irsko teď podle něj s napětím čeká na reakci ratingových agentur.

„V týdnu jsme viděli další snížení ratingu pro Portugalsko a Řecko. U Irska čekaly velké ratingové agentury právě na to, jak dopadnou zátěžové testy. Nejdůležitější ale pro Irsko bude pečlivé dodržování restrukturalizačního programu a realizace úsporných opatření,“ zdůraznil Brzek.

Českých finančních ústavů by se turbulence na evropském bankovním trhu výrazněji dotknou neměly.

„Vlivy jsou spíše zprostředkované. I české banky ale mají některé investice v problematických zemích, takže se to může částečně projevit přes snížení hodnoty dluhopisů na investičních částech. Základní byznys je ale stále na dobrých úrovních,“ uklidnil analytik Brzek.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme