Zamrazilová: Česku hrozí bankrot, potřebujeme reformu penzijního systému

Na odvrácení hrozícího státního bankrotu mají čeští politici nanejvýš jeden nebo dva roky. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekla vrchní ředitelka České národní banky Eva Zamrazilová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Jako hlavní úkol nutný k odvrácení státního bankrotu zmínila Zamrazilová přípravu reformy penzijního systému.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vrchní ředitelka ČNB Eva Zamrazilová byla hostem Dvaceti minut Radiožurnálu

"V příštích dekádách nás čeká stárnutí populace, s tím rostoucí výdaje na zdravotnictví, sociální výdaje a samozřejmě penze. Je potřeba se podívat hlouběji do struktury veřejných financí, podívat se, o čem ten strukturální schodek je, snažit se vyškrtat veškeré zbytečné výdaje a nějakým způsobem realitě čelit," uvedla Zamrazilová.

"Čas je takový, že se s tím musí začít něco dělat ihned. Bezděkova zpráva je stará několik let, bylo tam naprosto jasně popsáno, v jakém stavu jsou veřejné finance a co s nimi dělat. Pouze byl tento materiál poněkud odložen stranou," podotkla.

Předvolebním mottem politiků by podle ní mělo být šetření, a to hlavně na výdajové stránce státu v sociální oblasti. "Sociální dávky nefungují plošně dobře. Je potřeba je efektivně umisťovat a ne je rozdávat tam, kde nejsou ani potřebné ani nutné a de facto jsou tam k ničemu," zdůraznila vrchní ředitelka ČNB ve Dvaceti minutách.

Martin Hromádka, Alžběta Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme