Čedok kvůli omezení cest do Zanzibaru eviduje škodu 10 milionů. Po vládě žádá náhradu

Omezení cestování Čechů do Zanzibaru se jen v případě CK Čedok týká zhruba 300 klientů. Vzniklá škoda činí deset milionů korun, vláda podle cestovní kanceláře nemluví o náhradách. Kompenzace vládní představitelé řeší napříč obory, ale CK ignorují. Nepodílí se ani na organizaci testování v zahraničí, přitom ale před návratem do ČR test vyžaduje, uvedla mluvčí Čedoku Eva Němečková.

Praha (Aktualizováno: 11:53 25. 2. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čedok

Cestovní kancelář Čedok (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ministerstvo zdravotnictví kvůli novým mutacím koronaviru od pátku do 11. dubna zakáže Čechům, až na neodkladné výjimky, vstup do několika afrických a jihoamerických zemí. Je mezi nimi i Zanzibar, který je v současné době, kdy je nabídka z důvodu pandemie výrazně omezená, u Čechů jednou z nejoblíbenějších destinací.

„V naší cestovní kanceláři Čedok se nové ochranné opatření týká přibližně 300 klientů. Aktuálně máme na Zanzibaru 50 turistů a dalších 250 cestujících se chystá k odletu na svou dovolenou v průběhu března,“ uvedla pro Radiožurnál mluvčí Čedoku. „Vzniklá škoda spojená s novým opatřením bude ve výši přibližně deseti milionů korun, a to hovoříme pouze o této jedné destinaci.“

Čedok má už v zemi uhrazené zálohové platby na ubytování a zaplacené letenky. Vláda podle Němečkové s přijetím nového opatření nesdělila, jak bude kompenzovat ztráty.

„Pokud některý druh podnikání vláda zakáže nebo pozastaví, pak musí také nabídnout kompenzace. Nelze k různým oborům přistupovat odlišně, nelze některé podnikatelské obory dotovat a podporovat a jiné ignorovat,“ uvedla.

Další velká rána

Stát CK podle Němečkové nepomáhá ani v případě testů, které z mnoha zemí vyžaduje při návratu. Pokud vláda takové opatření vydá, mělo by podle ní ministerstvo zahraničí nebo zastupitelské úřady v jednotlivých státech okamžitě zveřejnit seznam místních testovacích center, která testy dělají na odpovídající úrovni. CK už poté klientům pomohou testování zajistit.

„Ale není možné, aby veškerá organizace a logistika spojená s testováním v zahraničí byla opět pouze na CK,“ řekla dále Němečková.

Veřejná podpora pro cestovní kanceláře bude do limitu 800 tisíc eur. Zažádat si o ni mohou největší firmy

Číst článek

Zákaz cest do Zanzibaru je podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové pro prodejce a pořadatele zájezdů další velká rána, když už tak jsou možnosti pro trávení dovolené v zahraničí kvůli pandemii omezené. Invia u Zanzibaru letos zaznamenala až čtyřnásobný růst prodejů oproti loňskému roku.

Lidé se podle Řezníčkové nyní zřejmě přesunou do Dominikánské republiky a na Maledivy. Vzhledem k tomu, že nové nařízení vláda zveřejnila v noci a je platné od pátku, CK podle ní mají velmi krátký čas k řešení situace.

„Klient o své peníze nepřijde, s každým budeme vše řešit individuálně, záleží vždy na CK, která zájezd organizuje,“ dodala.

Čedok nabízí klientům alternativní řešení v podobě zájezdů do jiných destinací, jako je Egypt, Madeira nebo Kanárské ostrovy. Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer pak nabízí pobyty ve Spojených arabských emirátech nebo vrácení většiny z ceny zájezdu.

krs, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme