Záplavy poničily také některé luxusní stavby stojící přímo u vody

Současné povodně postihly také nové developerské projekty. Například v Praze 8 - Libni voda poničila budovu s luxusními byty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatopená Libeň. Pohled z ulice Zenklova

Zatopená Libeň. Pohled z ulice Zenklova | Foto: Štěpán Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Částečně zatopená je dosud neobydlená novostavba v prostorách bývalých loděnic v Libni. Konkrétně jde o komplex tří budov přímo u vody. Toto rezidenční bydlení stojí podél slepého ramene Vltavy. Celý projekt patří developerské společnosti Crestyl. Firma si pro svůj projekt vybrala toto prostředí kvůli atraktivitě a klidu.

O zastavěnosti podobných pozemků rozhoduje městská část ve svém územním plánu, v tomto případě Prahy 8. Lokalita je za povodňovým opatřením, které se podle mluvčí Prahy 8 Heleny Šmídové vztahuje k Vltavě.

Jenomže na severní části už zmiňovaného ramene teče potok Rokytka. A to je problém. Hladina potoka se nečekaně zvedla a zatopila novostavbu i další domy v okolí.

Městská část zatím neuvažuje o změnách územního plánu, za protipovodňovou zábranou je přitom ještě celá řada jiných staveb. Podle Heleny Šmídové, mluvčí Prahy 8, záleží na tom, kam až se hladina řeky Rokytky může dostat. Je teď těžké odhadnout, jestli by městská část na základě toho nějaké změny udělala.

Jasné není ani to, jestli povodeň ovlivní ceny bytů v zaplavené novostavbě v Libni. Vyjádření developerské firmy Crestyl se nám zatím nepodařilo získat. Není proto zřejmé, za jakou cenu budou teď nové byty k dispozici a jaká je nyní jejich aktuální hodnota. Nicméně někteří realitní odborníci odhadují, že záplavová oblast může ceny ovlivnit, avšak jenom dočasně.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme