Záruka na nové zboží se prodlužuje na dva roky

Veškeré spotřební zboží vyrobené po prvním lednu 2003 má dvouletou záruční dobu. Novela občanského zákoníku tak sjednotila naše právo v oblasti reklamací se směrnicemi Evropské unie. Změna se vztahuje na veškeré spotřební zboží s několika drobnými výjimkami - například u potravin zůstane záruční doba osmidenní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obuv

obuv | Foto: Jan Rosenauer

Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů zdůrazňuje, že dvouletá záruka je dále rozdělena do dvou období. "První fáze je prvních 6 měsíců, kdy se má za to, že pokud vznikla vada na výrobku, tak už existovala v okamžiku převzetí. Jinak prodejci, pokud nesouhlasí s reklamací, tak musí prokázat, že už v okamžiku prodeje tam závada nebyla."

Jak řekl předseda republikového výboru Sdružení obrany spotřebitelů František Jobovský, změní se i další podmínky pro reklamaci zboží. "Spotřebitel bude mít možnost využít ustanovení zákona a bude se moci v délce 6 měsíců od nákupu zboží rozhodnout, jestli bude požadovat opravy vady zboží nebo výměnu toho vadného zboží za bezvadné. Záleží na tom, aby to bylo úměrné té vadě, která se vyskytuje u toho výrobku."

Ivana Picková očekává, že největší problémy budou s obuví. "Zákazníci nemohou počítat s tím, že například polobotky, které denně intenzivně nosí od rána do večera, budou po 6 měsících moci reklamovat, prostě ty polobotky už budou takzvaně vychozené. Jejich životnost už bude skončena." Prodejci ale budou muset zákazníka předem informovat, k čemu je zboží určeno a jak se má správně používat.

Obchodníci se delších záručních lhůt bojí. Jana Boháčová z jednoho pražského butiku má strach, že zákazníci budou nové záruky zneužívat. "Moc se bojíme toho, protože česká mentalita je známá. Máme strach, že si budou dělat umělé závady, budou si vyměňovat zboží na úkor nás."

O uznání reklamace se bude rozhodovat ve státních zkušebnách nebo u soudů.

Markéta Kaclová, Dušan Valenta, Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme