Zasedá bankovní rada ČNB - úrokové sazby asi nesníží

Bankovní rada České národní banky bude na svém pravidelném zasedání projednávat první letošní zprávu o měnovém a hospodářském vývoji. Zabývat se bude rovněž novou prognózou inflace a HDP. Analytici odhadují, že centrální banka úrokové sazby nesníží. Základní repo sazba je nyní ve výši 2,75 procenta na úrovni sazeb v Evropské unii. K budoucímu poklesu sazeb by napomohlo rovněž snížení sazeb v eurozóně, které část trhu nevylučuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Ekonomové však očekávají, že by ČNB mohla kvůli revizi statistických dat zvýšit letošní odhad růstu hrubého domácího produktu. Podle Patrika Chovance z BBG Finance totiž ani revize dat o našem zahraničním obchodu nenutí centrální banku sahat na současné úrokové míry. "Dá se očekávat, že hrubý domácí produkt bude revidován směrem nahoru. Tím pádem je nutno počítat i s tím, že inflace rozhodně nebude nulová, a na druhé straně pochopitelně zvýšený růst HDP se může projevit posilováním české koruny k hranici 30 korun za euro."

V poslední prognóze z října loňského roku očekávala Centrální banka loňský růst ekonomiky v rozpětí 1,8 až 2 celá a 3 desetiny procenta. Letos by měl HDP růst o 1 celé a jednu desetinu až 2 celá a 6 desetin procenta.

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme