Zasedání čínského parlamentu: 'zkrocení' inflace a ekonomický růst

V Pekingu začíná výroční zasedání čínského parlamentu. Na tři tisíce delegátů schvalují plán vlády na příštích pět let. Mezi jeho priority patří boj s inflací a růst příjmů obyvatel. Více finančních prostředků ale získá i armáda, její výdaje se zvýší o 12,7%.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Jednání parlamentu, který má v Čínské lidové republice prakticky jen reprezentativní roli, probíhá za přísných bezpečnostních opatření, a to i kvůli internetovým výzvám k jasmínové revoluci po vzoru Tuniska.

Udržení inflace ve výši čtyř procent a zajištění ekonomického růstu v letech 2011 až 2015 ve výši sedmi procent jsou priority vlády, které v úvodním projevu představil čínský premiér Wen Ťia-pao. Právě kontrola cen potravin a dalšího zboží je podle něho nutná k zajištění sociální stability.

Vláda se chce také více zaměřit na dělníky a obyvatele venkova, kteří prý dosavadní hospodářský růst tolik nepocítili.

Peking chce ale zvýšit i výdaje na zbrojení, které dosáhnou téměř 92 miliard dolarů. Podle Spojených států a dalších zemí je ale skutečný rozpočet ozbrojených sil ČLR až třikrát vyšší.

Představitelé KSČ v předvečer sjezdu také odsoudili internetové výzvy k protestům s tím, že by jen vyvolaly chaos a způsobily katastrofu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme