Zasedání MMF začíná v duchu mírného optimismu

V Istanbulu začíná výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Za Českou republiku se jej účastní ministr financí Eduard Janota a guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma | Foto: Česká národní banka

Světová banka by letos měla středně bohatým rozvojovým zemím rozpůjčovat rekordní sumu peněz - zhruba 40 miliard dolarů, což v přepočtu představuje téměř 700 miliard korun. Před zahájením zasedání to prozradil prezident Světové banky Robert Zoellick, podle něhož se světové hospodářství zatím nedostalo z globální recese.

Podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy by měla zasedání dominovat dvě hlavní témata: za prvé výměna názorů na to, jak vypadá vývoj světové ekonomiky a jak se postavit k expanzivním a měnovým politikám, za druhé pak rekonstrukce mezinárodních finančních institucí, hlavně MMF, jeho mandát, případně změna jeho řídicích struktur.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Istanbulu dnes začíná výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Ptáme se do Istanbulu guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy.

"Rozhodně zde nyní panuje větší optimismus než na jarním zasedání MMF, ale optimismus je opatrný, protože současně panují obavy, že nejsou patrné zdroje ekonomického růstu. Nepředpokládá se, že by nastalo rychlé živení, ale volný pád ekonomiky už skončil," vysvětlil Tůma v rozhovoru pro Rádio Česko.

Nelze stále jen pumpovat peníze do ekonomiky

Šéf Světové banky Robert Zoellick prohlásil, že světová ekonomika zůstává stále v ošidné situaci, protože jsme sice zastavili pád na finančních trzích, ale stále nám ještě chybí kus cesty k soběstačnému oživení.

Názory na to, jak výrazně k němu mohou obě instituce, tedy Mezinárodní měnový fond a Světová banka přispět, se podle Tůmy různí.

"To je jádro sporu - pád skončil, ale zdroje růstu nejsou. Na jedné straně Světová banka říká, že je potřeba více zdrojů, že má velké programy pro rozvojové země, že potřebuje posílit kapitál. Na druhé straně ale krizi nelze řešit donekonečna tak, že se do rozvojových zemí budou pumpovat stále další peníze.," je přesvědčen Tůma.

Dodal, že podle jeho názoru nelze po léta uplatňovat expanzivní měnovou a fiskální politiku.

"Bylo to v pořádku v době, kdy bylo potřeba zastavit volný pád ekonomiky. Ale nyní musí proběhnout restrukturalizace, nelze jen stále nalévat peníze do ekonomik, to má své limity," prohlásil Tůma.

Jak odstranit nerovnováhu? Posílením čínského juanu

Světoví finančníci už v Istanbulu před zahájením zasedání jednali i o možnostech, jak snížit obchodní nerovnováhu mezi jednotlivými částmi světa, kterou způsobují mimo jiné i výrazné rozdíly v měnových kurzech. Někteří ekonomové se domnívají, že kvůli obřímu obchodnímu deficitu Spojených států by měl k ostatním měnám výrazně oslabit dolar.

"To se nevyřeší přes noc. Ale nerovnováha ve světě je - příliš velké přebytky na straně asijských zemí, hlavně Číny, na druhé straně deficit v USA. Bylo by vhodné, aby posílila čínská měna, což čínští představitelé dlouho odmítali, ale v poslední době na to začínají pomalu slyšet," uzavřel Tůma.

Proti bankéřům vystoupili turečtí nezaměstnaní

Výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Istanbulu jako tradičně poznamenaly střety demonstrantů s policií. "Ať žije svoboda, MMF ať zmizí z našeho města," křičeli demonstranti na hlavním istanbulském náměstí Taksim, nedaleko centra, kde se ministři financí a guvernéři národních bank snaží vyřešit, jak z ekonomické krize.

Většina demonstrujících se rekrutovala z řad nezaměstnaných. Nejradikálnější z nich vzali útokem velké skleněné výklady bank, turecká policie na oplátku nasadila vodní děla a slzný plyn, přibližně stovku protestujících odvedla do vazby.

Klára Stejskalová, Naďa Bělovská, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme