Zasedne bankovní rada ČNB. Před dvěma týdny začala oslabovat korunu

Dnes to jsou přesně dva týdny, kdy Česká národní banka začala oslabovat korunu. Její kurz chce držet delší dobu na úrovni 27 korun za euro. Bankovní rada pravidelně zasedá každý čtvrtek, to znamená i dnes. Dopady intervencí ale na programu mít zřejmě nebude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

Intervence bankovní rada ČNB nejspíš řešit nebude. Zabývat se bude jinou agendou, jak říká mluvčí České národní banky Marek Petruš:

„Na programu čtvrtečního jednání bankovní rady nejsou měnově politické otázky. Na těchto každotýdenních čtvrtečních zasedáních bývají například otázky provozního chodu banky, řeší se tam záležitosti dohledu nad finančním trhem, nebo například také regulace finančního trhu.“

Centrální banka zahájila před 14 dny devizové intervence s cílem oslabit korunu, její kurz chce držet kolem 27 korun za euro. Slibuje si od toho udržení a tvorbu nových pracovních míst i zamezení ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly podle ČNB mnohem větší v případě deflace.

Oslabování koruny zahájila Česká národní banka přesně před dvěma týdny. Její kurz drží mírně nad 27 korunami za euro.

Ekonomové, analytici a politici se ani po čtrnácti dnech nemohou shodnout na tom, jaké dopady budou mít intervence. Podle některých hospodářství prospějí, podle druhých se nic výrazně nezmění.

„Uvidíme, jestli bude Česká národní banka schopna kurz udržet někde na těch 27 korunách na euro, nebo ne. Jestli to bude dlouhodobé přizpůsobení, tak by mělo mít pozitivní efekt na českou ekonomiku,“ říká například ekonom Jan Švejnar.

Oslabení koruny má pomoct vývozcům a celé ekonomice. Dotkne se cen dováženého zboží v obchodech. Zdražení už oznamují výrobci elektroniky.

Guvernér České národní banky Miroslav Singer ale domácnosti ujistil, že intervence nebudou mít dramatický vliv na ceny potravin.

Nevyloučil, že bankovní rada nebude znovu hýbat s kurzem. To ale jenom v případě, že intervence nezaberou. Vyšší kurz koruny chce držet alespoň rok a půl.

Vývoj devizových rezerv ČNB od října 2012 do října 2013 | Foto: ČTK

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Milan Kopp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme