Zaseté plodiny ohrožuje stepní počasí

Sucho může způsobit zemědělcům škody v miliardách korun. Odhaduje to šéf Agrární komory Jan Veleba. Zaseté plodiny na mnoha polích totiž ohrožuje takzvané stepní počasí. Charakterizují ho poměrně vysoké denní teploty doprovázené větrem, které pak v noci klesají k bodu mrazu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čekanka obecná

Čekanka obecná | Foto: botanika.wendys.cz

Kvůli mírné zimě půda vyschla. Nesvlažil ji ani tající sníh a navíc je tu duben téměř beze srážek. Jarní obiloviny a další plodiny jako mák nebo čekanka se proto v současné době sejí do vyschlých, prašných polí.

"Speciálně u máku se naděje na dobrý porost každým dnem snižuje. Při současné předpovědi to vidím docela špatně, protože mnoho šancí na srážky nedávají a vítr je vždycky nepřítel v době sucha. Nám zemědělcům je trochu trapně si stěžovat, protože každý rok je nějaký extrém a my si pořád stěžujeme," komentuje situaci předseda Okresní agrární komory v Hradci Králové Pavel Veselý.

I podle šéfa Agrární komory Jana Veleby není vyloučené, že zemědělci požádají o pomoc stát. "Takto se situace vyvíjí ve většině Evropy, tak je docela možné, že na to bude reagovat Evropská unie. My bychom se pak jenom přizpůsobili. V každém případě budeme iniciovat, bude-li to počasí trvat, a vypadá to, že bude, nějaký monitoring situace v jednotlivých oblastech a monitoring škod a budeme samozřejmě se státem jednat," doplnil Veleba.

Podle předpovědi meteorologů by se měly výrazně vyšší srážky objevit až koncem příštího týdne.

Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme