Zastánci ratingových agentur svalují vinu z dluhové krize na evropské politiky

Řada politiků tvrdí, že za hrozící přesun nákazy do Španělska a Itálie můžou ratingové agentury a že nesou vinu za další kolo dluhové krize v eurozóně. Podle politiků jsou ratingové agentury vůči Evropě zaujaté a příliš kritické. Zastánci ratingových agentur naopak tvrdí, že za nové kolo dluhové krize v eurozóně mohou sami evropští politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna

Eurozóna | Foto: Fotobanka stock.xchng

Ratingové agentury posuzují schopnost splácet dluhy firem, podniků a států. Soukromá firma se vlastně podívá na účetnictví země a ohodnotí ji známkou, do jaké míry je důvěryhodná. Podle kritiků ale americké agentury posuzují Evropu příliš přísně a podněcují svými výroky dluhovou krizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska ze zahraniční redakce ČRo v Odpoledním Radiožurnálu

Například v minulých dnech ratingová agentura Moody´s, jedna ze tří hlavních ratingových agentur, snížila hodnocení Portugalska a Irska do neinvestičního pásma. Do dluhopisů těchto zemí seriózní investoři vůbec nesmějí investovat. Evropští politici to považují za schválnost a za boj těchto amerických firem s eurozónou.

Zastánci ratingových agentur tvrdí, že tyto obvinění jsou nesmyslná a že je to snaha shodit vinu na někoho jiného. Podle těchto kritiků jsou to sami evropští politici, kdo zavinili, že se teď mluví o možnom bankrotu Italů a Španělů, protože nebyli schopni něco dělat s řeckou dluhovou krizí.

Ondřej Houska, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme