Zastaralé uhelné elektrárny v Česku do deseti let skončí

Málo účinné uhelné elektrárny a teplárny v Česku zastaví výrobu. Návrh Státní energetické koncepce počítá s tím, že budou odstaveny do deseti let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počerady - pohled na chladicí věž od vstupu do hnědouhelné elektrárny

Počerady - pohled na chladicí věž od vstupu do hnědouhelné elektrárny | Foto: ČEZ

V současné době uhelné elektrárny vyrábějí 60 procent elektřiny. Účinnost mnoha z nich je velmi nízká, pohybuje se kolem 20 procent. To znamená, že čtyři pětiny uhlí shoří v kotlích bez užitku. A to je velké plýtvání touto strategickou surovinou. Takové elektrárny a teplárny, které vyrábějí energii s velkými ztrátami a emisemi, budou do deseti let odstaveny.

Kromě toho málo účinnou výrobu bude stát penalizovat a výrobci si budou muset rozmyslet, jestli se jim vyplatí také elektrárny modernizovat. Podíl výroby se z 60 procent sníží zhruba na 20 procent.

Elektřinu nahradí jaderné elektrárny

Výroba se zvýší v jaderných elektrárnách. Ty mají hrát v Česku stěžejní úlohu. Dnes produkují asi třetinu spotřebované elektřiny, v budoucnu by to mělo být 45 až 55 procent. Stávající elektrárny by to nestačily, plánuje se dostavba Temelína o další dva bloky a uvažuje se o jednom bloku v Dukovanech.

Autoři nového návrhu energetické koncepce předpokládají nižší podíl, doteď se počítalo, že by až 80 procent elektřiny mohlo pocházet z jaderných elektráren. Zvýšit by se také měl podíl plynu na výrobě elektřiny a podíl obnovitelných zdrojů. Měly by dávat 15 až 20 procent energie.

Hospodářské noviny, které se tématem zabývají, citují náměstka ministra průmyslu a obchodu Pavla Šolce, který tvrdí, že větší potenciál pro tuto výrobu Česko nemá. Například ve fotovoltaice se další rozvoj bude týkat jen malých zdrojů, tím jsou myšleny panely na střechách domů.

Konečnou verzi energetické koncepce posoudí vláda v srpnu. Určitě do ní bude mluvit opozice a také ekologové, kteří už teď považují zastoupení obnovitelných zdrojů za nízké a podíl výroby v jaderných elektrárnách za příliš velký.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme