Zastaví chystaná regulace bank růst jejich akcií?

Blížící se summit G20 může ukončit růst bankovních akcií. Ty si prozatím během probíhajícího odrazu trhů ode dna připsaly už 22 procent. Požadavky na vyšší rezervy, omezení možnosti riskovat a další opatření, o nichž bude dvacítka hospodářsky ekonomicky nejvýznamnějších zemí světa diskutovat ve čtvrtek a v pátek, ale mohou vše změnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raiffeisenbank. Ilustrační foto

Raiffeisenbank. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Regulatorní opatření by totiž v případě přijetí zřejmě snížila ziskovost bank, a to by se na jejich akciích jistě projevilo.

Podle děkana Fakulty financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petra Dvořáka se navrhovaná opatření dotknou hlavně finančních ústavů, které se zabývají investičním bankovnictvím a investují do poměrně rizikových produktů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Může chystaná regulace bank ukončit růst jejich akcií? Odpovídá děkan Fakulty financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

"Bank, které dělají klasický bankovní byznys - depozita a úvěry - by se to mělo dotknout méně," vysvětlil Dvořák v rozhovoru pro Rádio Česko.

Do jaké míry by se navrhovaná regulatorní opatření mohla dotknout domácích finančních ústavů, záleží podle Dvořáka na tom, jak na opatření zareagují mateřské společnosti tuzemských bank.

"Umím si představit, že mateřské banky, ve snaze se s opatřeními vyrovnat, mohou tíhu částečně přenášet na své dceřiné společnosti a omezovat jejich obchody tak, aby v rámci konsolidované skupiny dosáhly požadovaných parametrů. Ale může to být i naopak," uvedl Dvořák.

Regulace by neměla být příliš přísná

Pokud se G20 dohodne na přísnější regulaci, dá se očekávat, že akcie bank oslabí, protože poklesne výnosnost investic do těchto cenných papírů. Podle Dvořáka by ale tento propad měl být jen krátkodobý, protože banky se s tím určitě dokáží vyrovnat.

"Může se to navíc křížit s dalšími vlivy, takže reakce trhu může být i opačná, že akcie bank porostou," míní Dvořák s tím, že i kdyby se G20 nyní na něčem dohodla, doba pro implementaci bude dlouhá, protože přijatá opatření bude nutné promítnout do legislativy, a to trvá měsíce, ne-li roky.

Chystaná regulace je podle něj krokem správným směrem jen do jisté míry. "Já nejsem přesvědčen, že víme, co a jak by se regulovat mělo. Regulace by měla být spíše obecnější, aby dokázala předcházet těm problémům, které způsobily krizi, ale neměla by zpřísnit nějakým zásadním způsobem," uzavřel Dvořák.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme