Zástupci OPEC mají rozhodnout o navýšení těžby ropy

Poptávka po ropě roste rychleji, než trh na počátku roku předpokládal. Do prosince by se dokonce mohla vyšplhat až na rekordních 89 milionů barelů za den. Vyplývá to z ankety, kterou mezi předními světovými analytiky uspořádala agentura Reuters. Ti proto očekávají, že zastupitelé ropného kartelu OPEC na své dnešní schůzce navýší kvóty na těžbu černého zlata. Cena barelu proto dnes po ránu mírně oslabila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy

Těžba ropy | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Je otázkou, zda se kvóty nakonec zvýší. Jestli skutečně ano, tak o kolik. Samozřejmě ta očekávání jsou důležitá a dostávají se do cen. Pokud by tedy země OPEC nakonec nepřistoupily k navýšení produkce, mohlo by to mít na cenu ropy pozitivní efekt a ta by mohla začít stoupat,“ uvádí analytik X Trade Brokers Jiří Tyleček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předpokládaném navýšení těžby ropy státy OPEC mluvil na Rádiu Česko analytik X Trade Brokers Jiří Tyleček

Podle Tylečka, pokud OPEC skutečně ke zvýšení kvót přistoupí, nebude to nic významného. Počítá s maximálně několika stovkami tisíc barelů:

„To by mohlo alespoň nakrátko uklidnit světové trhy, které se bojí toho, že je v současné době ropy nedostatek a že je moc drahá. Na druhou stranu si nemyslím, že by takto malé zvýšení mělo nějaký větší dopad, protože již nyní jednotlivé země OPEC překračují své kvóty.“

Cena barelu je v tuto chvíli v meziročním srovnání o 38 procent vyšší. „Na dlouhodobou předpověď si netroufám. Bude záležet na ekonomickém vývoji ve Spojených státech, Číně, v Evropě. Pokud nepřijde nějaký další umělý stimul, jako například další kolo kvantitativního uvolňování nebo nějaké fiskální stimuly na podporu ekonomik, mohla by ropa přesto růst, ale rekordy, které jsme viděli v roce 2008 by neměly být překonány.“

„Vzhledem ke zpomalování růstu velkých světových ekonomik by alespoň v nejbližších měsících neměly ceny paliva překonat letošní rekordy z dubna. Hodně také bude záležet na kurzu dolaru k české koruně. Spotřebiteli vyhovuje spíše oslabování dolaru, které zlevňuje paliva,“ říká Tyleček.

OPEC dnes bude diskutovat, jak se postaví k válce v Libyi - jak nahradí výpadek dodávek z Libye, ale hlavně zda se postaví za Kaddáfího a nebo za rebely.

„Bude to složité, protože na Kaddáfího nemají jednotlivé členské země stejný názor. Kaddáfí má ale ze strany těchto zemí menší podporu. Nečekám ale nějaké zásadní vystoupení nebo prohlášení,“ dodává analytik.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme