Zástupci penzijních fondů se sejdou s Nečasem. Kvůli reformě penzí

Premiér Petr Nečas bude jednat se zástupci penzijních fondů kvůli druhému pilíři reformy, který sice zavádí vláda od ledna, mezi lidmi však zatím nemá velkou podporu. Vyplatí se totiž jen menšině obyvatel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Penzijní fondy ING a AXA oznámily před časem, že se druhého pilíře penzí nezúčastní. Obávají se, že se do něj zapojí málo lidí. Navíc není jisté, zda ho po volbách nezruší opozice.

„Dospěli jsme k závěru, že míra nejistoty jak současné, tak budoucí, která se týká zavedení toho takzvaného druhého pilíře, je pro nás příliš velká,“ říká šéf penzijního fondu ING Jiří Rusnok a pokračuje:

„Tady se nepodařilo nastolit vůbec ani elementární základy nějakého širšího konsenzu, že tyto změny v penzijním systému budou trvalé.“

V pondělí se ke stanovisku obou fondů připojil i penzijní fond Aegon. Jako hlavní důvod uvádí zejména nejistotu, zda se podaří získat dostatečný počet zájemců. Aegon má však v úmyslu účastnit se třetího, plně komerčního pilíře penzijního připojištění.

Principem druhého důchodového pilíře je, že jeho účastníci budou moci přesměrovat tři procentní body z odvodů do vlastního spoření u fondů. Přidat k nim budou muset částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Vstup do druhého pilíře je dobrovolný. Systém se vyplatí spíš mladým lidem s vyššími příjmy.

Aleš Procházka, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme