Zatčení šéfa MMF ovlivní jednání ministrů eurozóny

Ministři financí EU i eurozóny dnes mají schválit finanční pomoc Portugalsku. To je třetí zemí eurozóny, která musela o pomoc požádat. Se záchranným balíčkem podle diplomatů souhlasí všechny členské státy Unie včetně Česka. Praha by se měla za Portugalce zaručit necelými 8 miliardami korun. Dnešní jednání ale ovlivní obvinění šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna ze sexuálního útoku. Z pozice šéfa MMF totiž podporoval evropské kroky na záchranu zadlužených ekonomik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli sexuálnímu obvinění přijde Strauss-Kahn zřejmě o kandidaturu

Kvůli sexuálnímu obvinění přijde Strauss-Kahn zřejmě o kandidaturu | Zdroj: Reuters

Lisabon požádal o půjčku k záchraně z dluhové krize. Výše úroků požadovaných trhy za portugalské státní dluhopisy už nebyla únosná a Lisabonu hrozilo, že nebude moci dostát svým závazkům. Tříletý plán záchranné půjčky 78 miliard eur je podmíněný reformami veřejných financí, které musí Portugalsko provést.

Přehrát

00:00 / 00:00

O finanční pomoci pro Portugalsko a Řecko a vlivu zatčení šéfa MMF na evropskou ekonomiku mluvil na Rádiu Česko Ondřej Houska ze zahraničí redakce ČRo1-Radiožurnálu

S podporou rozhodnutí poskytnout Portugalsku podobnou pomoc jako předtím Řecku a Irsku váhalo Finsko. Tamní třetí nejsilnější strana Praví Finové se stavěla proti tomu, aby ostatní země eurozóny tahaly z problémů slabší členy. Nakonec se ale dvěma hlavním stranám podařilo sehnat hlasy menších partají v parlamentu, praví Finové nezasednou v koaliční vládě a Finsko zvedne pro pomoc Portugalsku ruku.

„Celá řada členských zemí má samozřejmě k pomoci Portugalcům výhrady. Ale když použiji paralelu se španělskou občanskou válkou, tak si tyto země uvědomují, že u Lisabonu se bojuje i za Madrid. Padne-li Portugalsko, bude vážně ohroženo i Španělsko. Španělské banky mají v portugalských dluhopisech zhruba sto miliard eur a případný bankrot Portugalska by je samozřejmě fatálně poškodil. To by pak, stejně jako v případě Irska, mohlo s sebou stáhnout i španělskou státní pokladnu,“ říká Ondřej Houska ze zahraničí redakce ČRo1-Radiožurnálu.

„Portugalsko jako takové samozřejmě nikoho nezajímá, ale Španělsko je 4. největší ekonomika eurozóny a jeho problémy by už mohly euro fatálně rozkývat. Eurozóna v podstatě nemá na výběr,“ pokračuje Houska.

Zatčení Strausse-Kahna může zahýbat evropskou ekonomikou

Možná obtížnějším tématem schůzky ministrů tak bude Řecko. Množí se spekulace, že Řekové budou potřebovat další půjčky.

„Řecko už dostává záruky za úvěry, evropské země tam tak již nepřímo peníze mají. Další věc je, že tento záchranný plán krachuje. To, že Řecko bude potřebovat další peníze, již potvrdil i tamní ministr financí. Nejde tedy již o spekulace, ale fakt. Eurozóna spolu s MMF bude muset Řecku půjčit dalších asi 30 miliard eur, nebo připustit řecký státní bankrot. Vzhledem k tomu, že Evropská komise i ECB druhé řešení vylučuje, nezbude něž Řecku půjčit,“ říká Houska.

Na půjčku Portugalsku se stejným dílem složí dočasný záchranný fond eurozóny (EFSF), mechanismus finanční stability Evropské komise (EFSM) a také Mezinárodní měnový fond. Právě Mezinárodní měnový fond je ale díky skandálu svého šéfa terčem všech světových médií. Podle Ondřeje Housky to může ovlivnit i ekonomiku v Evropě:

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu skandálu okolo šéfa MMF na jednání ministrů financí EU a eurozóny mluvil na Radiožurnálu Petr Zahradník, analytik České spořitelny

„V posledních týdnech se objevovaly zprávy o tom, že MMF není moc spokojen s tím, jak Evropa vůči Řecku postupuje, že vylučuje možnost bankrotu, neboli restrukturalizace dluhu. Protože i fond si umí spočítat, že je to dříve nebo později nevyhnutelné. Dominique Strausse-Kahn ale podporoval pomoc Řecku a dalším oslabeným státům eurozóny. Množí se spekulace o tom, že pokud se jeho obvinění prokážou a on z čela fondu odejde, nové vedení fondu by již nemuselo být tak vstřícné.“

Podle řeckého deníku Kathimerini by zmizení Strausse-Kahna z postu ředitele fondu neznamenalo pro Řecko právě světlé vyhlídky. Nedaří se mu totiž plnit memorandum stanovující podmínky jednotlivých splátek půjčky a bude žádat jeho změnu. jinak nedostane v červnu dalších 12 miliard, aby mohlo hradit své dluhy. Pravděpodobně bude kromě 110 miliard eur potřebovat i další půjčku.

Na jednání ministrů financí v Bruselu by měla zatčeného šéfa fondu nahradit jeho zástupkyně, Egypťanka Nemat Shafiková, která se funkce ujala teprve před měsícem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešním jednání evropských ministrů financí mluvil na Rádiu Česko bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

„Samozřejmě to může vrhnout negativní světlo na tato jednání, ale jejich vlastní obsah by tím ovlivněn být neměl. Vůči jednotlivým členským zemím, které částečně přijímají stabilizační pomoc ze strany MMF, pracují kompetentní, takzvané country skupiny, které v podstatě to, kdo je v čele instituce, kterou zastupují, příliš nezajímá. Tito lidé jsou vázáni přísnou profesní etikou, mají jasný scénář své práce a to, kdo je nebo není v čele jejich instituce není pro jejich denní výkon důležité,“ uvádí analytik České spořitelny Petr Zahradník.

Pavel Novák, Vít Pohanka, Tomáš Pavlíček, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme