Zátěžové testy potvrdily zdraví a stabilitu českých bank

Tuzemské banky jsou zdravé a stabilní. Potvrdily to zátěžové testy České národní banky. I kdyby došlo k negativnímu šoku, banky by měly na účtech větší hotovost, než je povinná osmiprocentní rezerva. Ta pamatuje na případ, že by se prudce zhoršil vývoj domácí i zahraniční ekonomiky a finanční trhy ovládla nejistota.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Testy nicméně odhalily, že v důsledku evropské dluhové krize utrpěla většina bank úvěrové i tržní ztráty a jejich provozní zisky jsou oslabené.

ČNB testovala finanční zdraví bank ve dvou scénářích. V tom černém simulovala situaci, kdy ekonomika spadne do recese, hospodářství klesne o 5 procent a ceny nemovitostí se propadnou až o 20 procent.

V tomto případě by několik finančních ústavů kapitál doplnit potřebovalo, říká ředitel odboru finanční stability české národní banky Jan Frait:

„Jakkoli bankovní sektor jako celek zůstal stabilní, tak určité banky by přeci jen utrpěly natolik vysoké ztráty, že by musely doplnit kapitál. Celková suma nutně doplněného kapitálu by se blížila 13 miliardám. To se jeví jako vysoká částka, nicméně je to zhruba pět procent současného kapitálu bank. Takže to není něco, co by ten sektor mohlo nějak výrazně ohrozit.“

Zátěžové testy bank jsou v Česku mnohem přísnější než v eurozóně. Hlavním důvodem stability našeho bankovního sektoru je podle ekonomů jeho vysoká kapitálová přiměřenost. Banky mají dostatek vlastních peněz, aby ustály možné potíže.

Jana Zemanová, Tomáš Medek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme