Zátěžovými testy možná neprojde až 15 evropských bank

Jak odolné jsou evropské banky proti další finančí krizi, napoví výsledky zátěžových testů, které vpodvečer zveřejní Evropský úřad pro bankovnictví. 90 hlavních bank většinou ze zemí eurozóny se podrobí zkoumání, jestli by ustály případné zhoršení ekonomické situace nebo propad akciových trhů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká banka v Athénách.

Řecká banka v Athénách. | Zdroj: Reuters

Výsledky mají také ukázat, co by s bankami udělaly případné ztráty kvůli bankrotu Řecka. Zkoušky byly tentokrát tvrdší, podle agentury Reuters neprošlo až 15 bank. Patří mezi ně například španělské bankovní domy Pastor a Catalunya.

Evropský úřad pro bankovnictví sídlící v Londýně čeká až na uzavření burz v Evropě. Teprve pak oznámí, které banky jsou zcela zdravé a které by v případě finanční krize šly takříkajíc ke dnu. Očekává se, že příslušné vlády budou na případný neúspěch svých bank reagovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra financí Tomáš Zídek byl hostem ranního interview Radiožurnálu

„Mohou restrukturalizovat kapitál, mohou kapitál banky posílit prostřednictvím státních dotací. Každopádně je pravděpodobné, že daňoví poplatníci toho státu se na řešení problému budou muset nějakým způsobem podílet,“ řekl náměstek českého ministra financí Tomáš Zídek.

Skoro všechny české banky vlastní zahraniční bankovní domy, které se testování také podrobí. Svůj případný neúspěch by si podle Zídka mohly kompenzovat odčerpáním peněz ze ziskových poboček třeba právě v Česku.

„Pokud by se některá z matek dostala do finančních problémů, tak se bude snažit čerpat peníze i ze všech svých dceřiných poboček. To znamená, že pokud by nějaká pobočka té banky v Česku vytvořila zisk, tak by asi celý šel do zahraničí. Že by došlo k nějakému horšímu scénáři je velmi nepravděpodobné,“ tvrdí náměstek ministra financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Patria Tomáš Tomčány mluví o stavu českých bank ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

„Otazníky mohou být u Societe General a Komerční banky a KBC a ČSOB. Relativně dobře by na tom mohla být Erste, protože je orientovaná jiným směrem,“ připomněl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

„Domnívám se, že české banky by výsledky zátěžových testů neměly výrazným způsobem ovlivnit. Informace, které budou dnes zveřejněné, jsou do velké míry známé. Předpokládá se, že právě zahraniční banky, které mají své pobočky v České republice, testy projdou,“ řekl analytik společnosti Patria Tomáš Tomčány.

V loňském roce ze zkoušek českých bank vyšlo, že jsou podle výsledků zátěžových testů ČNB zdravé a odolné vůči rizikům.

Výsledky ovlivní další osud eura

Na zprávy z Evropského úřadu pro bankovnictví čekají také finanční trhy. Na důvěryhodnosti testů hodně závisí to, jestli bude nadále pokračovat tlak trhů na evropskou měnu až do jejího případného pádu.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz ale žádné prudké výprodeje v Evropě neočekává: „K nějakým výprodejům docházet může, on ale hlavně probíhal už v minulých dnech.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz na Rádiu Česko

Evropa banky testovala už loni. Tehdy ale byly testy příliš mírné a výsledkům nikdo nevěřil. Analytik makléřské společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka dodává, že je dobře, že letos jsou testy přísnější. Kritizuje ale scénáře, které byly použity pro testování finančního zdraví bank.

„Pouhých 15 procent poklesu akciových trhů a půl procenta poklesu HDP v zemích není úplně ten negativní scénář, že ta realita případná, pokud by došlo ke zhoršení ekonomické situace, tak by mohla být i horší. Stres testy mohly být nastaveny ještě přísněji,“ myslí si Hatlapatka.

Bankám se nelíbí hlavně podrobnost testů. Zveřejnění příliš podrobných informací o jejich majetku prý může vyvolat paniku na trzích a cílené spekulace proti konkrétním ústavům. To nevylučuje ani Hatlapatka.

„Spekulativní útoky si dost dobře dovedu představit, protože ty detaily, které budou zveřejněny, tak jsou střípky, které doposud trhu chyběly. Banky neměly povinnost zveřejňovat, kolik drží dluhopisů té, které země. Jen některé banky to zatím udělaly dobrovolně - zbytek byl na spekulacích trhu. To by se mělo změnit,“ dodává Hatlapatka.

Pavel Novák, Igor Maňour, Tomáš Medek, Martina Mašková, Roman Chlupatý, Eva Presová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme