Zátěžovými testy neprošlo 25 evropských bank. Musí doplnit kapitál

Evropskými testy finanční kondice neprošlo 25 bank. Dohromady jim na konci loňského roku chyběl kapitál ve výši necelých 25 miliard eur. Podle výsledků zkoušky, kterou připravila Evropská centrální banka (ECB), jsou tyto finanční instituce příliš slabé na to, aby překonaly tři roky případné hospodářské krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viceprezident Evropské centrální banky Vítor Constancio upozornil, že zátěžové testy jsou důvěryhodné

Viceprezident Evropské centrální banky Vítor Constancio upozornil, že zátěžové testy jsou důvěryhodné | Zdroj: Reuters

Evropská centrální banka prozkoumala situaci asi 130 hlavních bankovních domů ze všech zemí eurozóny. Cílem testů bylo odhalit ty, které nemají dostatečný kapitál.

V testech většinou neobstály menší italské, slovinské, rakouské nebo belgické banky. Vyčnívá mezi nimi ovšem nejstarší stále činná banka na světě – italská Monte dei Paschi di Siena, které schází více než dvě miliardy eur. Velmi těsně neprošly také některé důležité řecké banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropskými testy finanční kondice neprošlo 25 bank ze zemí eurozóny. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj při Evropské unii Ondřej Houska

Spekulovalo se o tom, že v testech neuspěje ani rakouská Raiffeisenbank, která je aktivní také v České republice. Mateřské společnosti všech velkých českých bank ale nakonec prošly.

Patnáct z bank si už chybějící kapitál obstaralo po uzávěrce zátěžových testů. Zbylé bankovní domy si musí doplnit kapitál během příštího půl roku. Když tak neučiní, mohl by na ně čekat bankrot.

Viceprezident Evropské centrální banky Vítor Constancio upozorňuje, že výsledky zátěžových testů jsou důvěryhodné. Odborníci proto doufají, že na trhu konečně pomine nejistota a dojde k nárůstu půjček, a tím i k rozhýbání ekonomiky celé eurozóny. Je ale otázka, jestli budou investoři považovat testy za dostatečně přísné.

Italská banka Monte dei Paschi di Siena | Foto: Reuters

ČTK, Ondřej Houska, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme