Zavedení DPH pro prodej stavebních pozemků se možná o rok posune

Jedenadvacetiprocentní daň z přidané hodnoty na prodej stavebních pozemků se pravděpodobně o rok posune. Zdanění by tak mohlo platit až od roku 2016. Daň nově připadne i na pozemky, které jsou k zastavění připravené jen na papíře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba

Stavba | Foto: Tomáš Adamec

Do zákona se opět od příštího roku měla vrátit definice stavebního pozemku. Oproti letošku by tedy více pozemků mělo podléhat při prodeji právě DPH.

„K definici stavebního pozemku už nemusíte mít jen stavební povolení, ale i územní rozhodnutí a podobně. Všechny tyto pozemky budou definované jako stavební pozemek. To znamená, že na ně už nebude aplikováno osvobození,“ vysvětluje daňová poradkyně Věra Paštiková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zavedení DPH pro prodej stavebních pozemků se možná o rok posune. Podrobnosti zjišťovala Zuzana Švejdová

Návrh zákona uvádí jednadvacetiprocentní daň i na všechny nezastavěné pozemky, které jsou připravené k zástavbě nebo určené pro bydlení.

S návrhem odkladu pro zdanění přišel senátor Jiří Oberfalzer z ODS. Podle něj by mohlo opatření pomoci vyřešit už dohodnuté prodeje zasíťovaných pozemků.

„Já bych nejradši to zdanění omezil. Tady si musíme představit, že někdo koupil pozemek bez DPH a nyní bude prodávat zasíťovaný pozemek s DPH. To znamená, že přichází o pětinu té hodnoty. Má pak jedinou možnost ten pozemek o pětinu zdražit,“ argumentuje Oberfalzer.

Aby nedošlo k tak razantnímu zdražování během pár týdnů, chce dát Senát podnikatelům ve stavebnictví na změny čas do roku 2016. Vládní novelu proto vrátil sněmovně.

Pozemky pro rodinné domy podraží

Samotný zásah nejvíce pocítí ti, kteří plánují koupi pozemku pro stavbu rodinného domu. Potvrzuje to i generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

„V současné době tyto pozemky nejsou zatíženy DPH. Pokud by tento zákon byl přijat, přestalo by osvobození od DPH a všichni developeři, kteří je prodávají, by museli promítnout DPH do ceny pozemku. V současné době průměrná cena parcely v Praze je zhruba pět milionů korun, znamená to zdražení o jeden milion korun,“ říká Korec.

Podle něj hrozí, že by menší developeři mohli i zkrachovat. Kvůli zvýšení cen se pravděpodobně sníží poptávka, trh s parcelami by se tak podle odhadů mohl i na delší dobu zamrazit.

Ceny pozemků v Česku stále stoupají. Záleží ale na takzvané připravenosti konkrétního pozemku a také na tom, jestli je pozemek plně zasíťovaný. Jejich cena se drží po celé období krize na vysoké úrovni.

Stále vyhledávanější komoditou je zemědělská půda. Například před dvěma lety dosáhla její cena v průměru 45 tisíc korun za hektar. V pozornosti investorů jsou ale i lesní pozemky. I tady ale záleží na lokalitě a na kvalitě půdy. Obecně ale ceny těchto pozemků oproti minulosti vzrostly podle odborníků řádově o jednotky procent a zvyšovat by se měly i v budoucnu.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme