Zavedení drachmy v Řecku by eurozonu poškodilo, tvrdí Niedermayer

Řecku by zavedení vlastní měny příliš nepomohlo. S politiky a bruselskými úředníky se na tom shodne i analytik společnosti Deloitte a bývalý guvernér České národní banky Luděk Niedermayer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Emanuel Macoun

Podle webové stránky německého časopisu Der Spiegel navrhlo Řecko v diskusích s Evropskou komisí možnost svého odchodu z eurozóny a znovuzavedení vlastní měny drachmy. Řecká vláda informaci popřela. V reakci na tuto zprávu ale stejně euro oslabilo o procento proti dolaru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Deloitte Luděk Niedermayer hovoří ve Světě o osmé o možnosti zavedení vlastní měny v Řecku.mp3

Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle také odmítá možnost, že by Řecko opustilo eurozónu. Podle něj by to pouze oslabilo Evropu v době, kdy je naopak potřeba ji posílit.

Jeho názor potvrzuje v pořadu Svět o osmé analytik společnosti Deloitte Luděk Niedermayer.

„Otázka vystoupení z eurozóny slabých nebo naopak silných zemí je technicky na hranici nepředstavitelného a například v případě Řecka by to vystoupení začalo zřejmě kolapsem domácího bankovního sektoru, který by velmi těžko tamní ekonomice pomohl. I když pochopitelně devalvující drachma by znamenala určitou podporu konkurenceschopnosti,“ připouští ekonom.

Připomněl, že do eurozóny nedávno vstoupilo Estonsko, a tak není důvod si myslet, že výstup z eurozóny je řešení pro všechny země. V případě Řecka se Niedermayer domnívá, že by znovuzavedení drachmy poškodilo celou eurozónu.

Kdo je další na řadě?

Největší problém řecké ekonomiky je podle něj neschopnost růstu. Domácí měna údajně funguje dobře, pouze pokud je pokryta kredibilitou a pokud lidé věří, že za ní stojí ekonomická výkonnost země a zodpovědné politiky. Pokud by došlo k tak extrémnímu jevu, jako je výstup někoho ze zóny jednotné měny, mělo by to podle ekonoma za následek právě krizi kredibility země.

"Kdyby Řecko mělo vlastní měnu, tak bude trpět obrovskou nedůvěrou. Řekové by museli nastavit velmi vysoké úrokové sazby, aby svou měnu stabilizovali, což by určitě ekonomice nepomohlo. Ve skutečnosti je na tom teď soukromý sektor lépe, než kdyby existovala drachma," vysvětuje Niedermayer.

Podle mnohých plán na záchranu Řecka selhává. Podle analytika Niedermayera řecký ministr financí provádí tvrdé reformy a v tomto smyslu Řekové sliby drží. Řecká ekonomika je fundamentálně slabá a vyhlídky nejsou příliš dobré. Přístup Řecka na finanční trhy se totiž nezlepšil a splatnost půjček tak pravděpodobně bude delší, než se čekalo. I tak by ale podle ekonoma vystoupení země z eurozóny poškodilo Řecko více než jiné varianty řešení.

euromince | Foto: Evropská komise

„Kdyby byly ve hře extrémní možnosti jako vystoupení z eurozóny, tak další otázka bude znít: Kdo je další na řadě? Jestli to bude Portugalsko, Irsko, Španělsko a tak dále. A to je právě to, co eurozóna v žádném případě nechce připustit. A proto, jakkoliv si myslím, že tato alternativa reálně nikdy nebyla na stole, tak je reakce bruselských představitelů velmi razantní, protože tento scénář opravdu nechtějí připustit,“ říká analytik Luděk Niedermayer.

Dnes má do Atén přijet delegace Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF, aby zkontrolovala, jak Řecko pokračuje v úsporných opatřeních.

Jan Bumba, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme