Zavedení elektronického mýtného zdraží autobusovou dopravu

Shodují se na tom dopravci i představitelé profesních svazů. Například jen za cestu z Prahy do Brna zaplatí cestující až o 20 procent více než dosud. V Česku by se mýtné dotklo, jak vysvětlil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, nejen dopravců, ale i krajů, které část ceny za ujetý kilometr ve veřejné dopravě dotují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kolona

kolona | Foto: Jiří Hošek

"V dopravní obslužnosti České republiky je dnes asi 6 550 autobusů, najíždíme hodně přes 300 milionů kilometrů a v těch střediscích jako je Praha, Brno, Ostrava, Olomouc a další krajská města se využívají dálnice a především silnice 1. třídy. Čili to by byl velký problém po 1. 7. příštího roku. U těch dálnic bych to kromě Prahy a možná Brna tak závažné, ale všude jinde, jakmile naskočí silnice 1. třídy, je to vážný problém. A kraje ty peníze nemají," připomněl Hanák.

Dopravci budou zítra o mýtném pro autobusy jednat s ministrem dopravy. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by se dala situace řešit buď symbolickým poplatkem, který by se vracel krajům, nebo zachováním dálničních známek pro autobusy.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme