Zavedení eura má vyjít na půl procenta HDP. Vláda chce o tématu rozvířit debatu

Náklady na zavedení eura v Česku by pro celou ekonomiku činily zhruba půl procenta hrubého domácího produktu. Vklad ČR do Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) by pak měl být 34 miliard korun. Na tiskové konferenci k zavedení eura to dnes řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Existuje nějaký bezpečný přístav pro investice?

Existuje nějaký bezpečný přístav pro investice? | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Hospodářsky je podle Prouzy Česko na přijetí eura připravené, což si myslí i europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. „Málokterá země je tak dobře připravená na přijetí eura jako ČR,“ řekl Niedermayer.

I podle čtvrtečního vyjádření místopředsedy Evropské komise pro euro Valdise Dombrovskise je vstup Česka do eurozóny hlavně otázkou politického rozhodnutí a vůle.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rizicích spojených se vstupem do eurozóny mluvil předseda ČMKOS Josef Středula

Podle Prouzy bude letos prioritou vlády zintenzivnit veřejnou debatu o přijetí eura.

„Podle průzkumů lidem chybí objektivní informace, jaké jsou benefity přijetí eura. Myslím si, že po zahájení debaty se i názory veřejnosti začnou měnit. Čím více informací lidé mají, tím více jsou pro přijetí eura,“ uvedl.

Nejde však jen o vysvětlování a plnění kritérií. Důležité bude podle státního tajemníka také pracovat na konvergenci, tedy přibližování se k eurozóně. Na to upozornil i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Jestliže uděláme tenhle šílený spěch a nepřipravíme českou ekonomiku - a to zejména v tom, že změníme své směřování z nízkomzdové ekonomiky na ekonomiku, která bude mít vysokou přidanou hodnotu, bude produkovat špičkové výroby - tak to dopadne velmi špatně,“ varoval Středula v rozhovoru pro Český rozhlas.

V současnosti by se podle něj „běžným lidem“ zavedení eura nevyplatilo, mimo jiné kvůli kurzu koruny ovlivněném intervencemi ČNB. A otázka kurzu bude podle něj důležitá i po jejich konci.

China Investment Forum 2015, Tomáš Prouza | Foto: Filip Jandourek

„Bude tendence tlačit na kurz, který bude nesmírně pozitivní pro exportéry, a my musíme najít takovou váhu, která neublíží ani jedné, ani druhé skupině a ještě přepočtecí mechanismus bude takový, že se třeba české mzdy budou blížit dvěma tisícům eur (při současném kurzu cca 54 tisíc korun, pozn. red.). To už bude úplně jiná situace,“ řekl Středula.

Zavedení eura by podle Prouzy okamžitě odbouralo bariéry v obchodě s EU, ale vidí ho i jako důležitou věc pro zvýšení sounáležitosti s EU. „Je to přihlášení ČR k jádru evropské integrace. Rizikem totiž je, že zůstaneme mimo diskuse o budoucnosti eurozóny,“ dodal.

Chybí odvaha

Podle europoslance Niedermayera v Česku chybí nejen debata o euru, ale i politická odvaha. „Pokud vláda sdílí postoje Tomáš Prouzy, tak by možná mohla být trošku odvážnější. Měla by se více snažit budovat politickou podporu a začít konat,“ poznamenal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká ekonomika je na přijetí eura připravená, vládám ale chybí odvaha, míní viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar

Podobně to vidí i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „ČR a její ekonomika je na vstup připravená. Bohužel nesplňujeme stále jednu zásadní podmínky a tou je odvaha a politická vůle ten krok učinit, stanovit termín a udělat pro něj všechno.“

„Politika všech vlád, které už termín stanovit mohly a mohly říct jasné ano, je nešťastná. Nepomáhá konkurenceschopnosti české ekonomiky a doufáme, že se to změní,“ dodává Špicar.

V ČR se delší dobu vedou debaty o přijetí eura a podle posledních průzkumů spíše převažují odpůrci jednotné evropské měny. Současná vláda několikrát deklarovala, že v tomto volebním období termín přijetí eura nestanoví. Euro je tak nyní technicky možné přijmout podle odborníků i politiků nejdříve v roce 2020.

Euro - termíny přijetí | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme