Závěr premiérovy cesty v Rusku má přinést další miliardové kontrakty

V uralském Jekatěrinburgu mají dnes české a ruské firmy podepsat další kontrakty. Už teď mají čeští podnikatelé na kontě smlouvy za miliardy korun, které uzavřeli během několikadenní návštěvy premiéra Petra Nečase v Rusku. Ta dnes končí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimoir Putin a český premiér Petr Nečas mluvili i o ekonomické spolupráci

Ruský prezident Vladimoir Putin a český premiér Petr Nečas mluvili i o ekonomické spolupráci | Zdroj: ČTK

Měřeno penězi je asi největší dohoda mezi skupinou Alta a Kuzněčno-mechaničeskim závodem o projektu a stavbě závodu na zpracování oceli za miliardu a 300 milionů korun.

Další uzavřená dohoda se týká projektu na průzkum a využití naleziště stavebního kamene. Přinese zakázky Škodě Machine Tool, TOS Kuřim či ČKD - Blansko. Hodnota projektu je 650 milionu korun. A například česká firma MB International postaví pro ruský kolchoz Baltika areál na chov ryb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestu českých podnikatelů s premiérem Petrem Nečasem do Ruska zhodnotil Jaroslav Skalický

V případě už uzavřených smluv určitě není podmínkou ekonomické spolupráce přidělení zakázky na dostavbu Temelína rusko-českému konsorciu firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

Zájem o Temelín

Ale je fakt, že ruský premiér Dmitrij Medveděv, když při setkání s Petrem Nečasem lobboval kvůli Temelínu, přislíbil, že z případného vítězství rusko-českého konsorcia v soutěži získá český průmysl investice až 156 miliard korun.

Mimochodem evropský viceprezident Westinghausu to odmítl komentovat s tím, že takové postupy jsou v rozporu s pravidly hospodářské soutěže. Víme ale, že američtí politici lobbují také.

Nečas s 80 šéfy českých firem bude v Jekatěrinburgu jednat o ekonomické spolupráci

Číst článek

Premiér Nečas při své návštěvě potvrdil, že Rusko je pro Česko strategickým partnerem. Vzájemný obchod se rozvíjí velmi rychle, v loňském roce se obchodní obrat zvýšil o 6 %.

České firmy dodávají výrobky pro energetiku, strojírenství, dopravu, metalurgii. Z minulých desetiletí mají v Rusku dobré jméno.

Naši podnikatelé znají ruský trh a jeho potřeby, většinou jsou spokojeni s tím, že ruští odběratelé dobře platí, platí včas a ještě dovedou odpustit případné nedostatky.

Jaroslav Skalický, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme