Zbrojení Číny a USA - šance pro investory?

Čína nedávno představila, jak daleko se dostala ve vývoji neviditelného letounu, a tím, že má střelu, která zasáhne cíl na vzdálenost až 3000 kilometrů, překvapila Washington. Spojené státy, byť dříve oznámily úspory v armádních programech, budou muset reagovat a ze ‚závodů‘ ve zbrojení by mohli těžit investoři do tohoto sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlová loď USS Nimitz je svět sám pro sebe,

Letadlová loď USS Nimitz je svět sám pro sebe, | Foto: Robert Mikoláš

Současný vztah Číny a Spojených států na pozadí návštěvy amerického ministra obrany Roberta Gatese ukazuje podle experta na mezinárodní politiku a hospodářství Petra Robejška bipolaritu světa takovou, jaká tu dvacet let nebyla. „Nasvědčuje tomu třeba i podpora USA Japonsku a Indii tak, aby oslabila pozici Číny v regionu,“ řekl Robejšek Rádiu Česko.

Růst výdajů na zbrojení může tak být zajímavým impulzem pro investory. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky především pro investory s dlouhým horizontem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Robejšek a Marek Hatlapatka ve vysílání Rádia Česko

Robejšek ale upozorňuje na přehnanou démonizaci Číny. „Vojenská dominance Číny by vedla ke spolčování okolních zemí a rivalů Číny. Výsledek by byl všichni proti Číně,“ myslí si Robejšek. Na tom nejlidnatější země světa zájem mít nemůže, a proto bude zřejmě souboje ve zbrojení brzdit.

Posílení armádních výdajů v době pokrizové nás jistě čeká bez ohledu na vývoj mocenského vztahu Čína - USA, předpovídá Hatlapatka. „Aktuálně se akcie zbrojovek obchodují na nízkých úrovních, a to je ideální čas pro investory vstoupit do některých titulů,“ radí. Příkladem budiž akcie společnosti Lockheed, která vyrábí armádní letouny. Titul je 40 procent pod maximy roku 2008. Celý loňský rok oproti trhu akcie dále oslabovala. Teď by se to podle Hatlapatky mohlo změnit.

Tomáš Pavlíček, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme