Zbrojovky se obávají o miliardové zakázky

Nejrůznějších součástky včetně elektronických a dalších systémů za plných 10 miliard korun. Právě tolik mohou získat tuzemské firmy, které se mají podílet na subdodávkách pro dvě stovky obrněných transportérů. Ministr Karel Kühnl ale s podpisem smluv váhá, čeká na právní analýzu poradenské firmy. Zbrojovky se obávají, že o miliardové zakázky přijdou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Steyr a Patria (dole)

Steyr a Patria (dole) | Zdroj: ČTK

Šéfa resortu vyzývá k podpisu na 15 českých firem. Ty spolupracují s rakouskou společností Steyr, která vyhrála soutěž o historicky největší zakázku české armády za 23 miliard a 600 milionů korun.

Přemysl Večeřa z uherskohradišťského Dicomu říká: "Pochopitelně ztráta takovéhoto projektu je velmi citelná, protože je to obrovský projekt, ve kterém my máme velkou část. Znamená to nejen přímou ztrátu obchodu jako takového, ale i ztrátu reference, což je důležité pro jiné zákazníky."

Tyto obavy sdílí i Jan Vyhnánek z Leteckých přístrojů Praha. Důležité je, aby se všechna zařízení včas odzkoušela, protože vojáci počítají s dodávkami prvních vozidel už na podzim příštího roku. Vyhnánek vypočítává, o kolik by zbrojovka přišla, kdyby projekt zkrachoval: "Tak u nás to bude zhruba na každé vozidlo tak kolem 1 milionu korun."

Ministerstvo obrany odmítá smlouvy podepsat, dokud nebude vyřešena žaloba italského Iveca a stížnost finské Patrie, tedy společností, které z výběrového řízení vypadly.

Mluvčí resortu Andrej Čírtek Radiožurnálu řekl, že poradenská firma, která připravila celý tendr, dostala nyní za úkol, aby posoudila všechna právní rizika. Teprve až vypracuje příslušnou analýzu, ministr Kühnl se rozhodne, zda smlouvy podepíše.

Milan Kopp, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme