Zdanění transakcí rozděluje Evropu, Británie chce globální daň

Návrh Evropské komise zavést daň z finančních transakcí rozděluje Evropu. Nejsilnější kritika zatím zaznívá hlavně z Česka a Velké Británie. Britský ministr financí by daň podpořil jen v případě, že by platila celosvětově, jinak prý hrozí odchod firem mimo EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn, Big Ben

Londýn, Big Ben | Foto: Filip Jandourek

Komise navrhla zdaňovat převody akcií, dluhopisů a jiných cenných papírů a platit poplatky z obchodování s finančními deriváty. Myšlenkou daně z finančních transakcí sice část europoslanců nadchla, ale popudila tím některé členské státy. Český ministr financí Miroslav Kalousek návrh označil za jeden z nejhorších nápadů, jaký mohl padnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropskou debatu o návrhu nové daně sleduje bruselský zpravodaj Pavel Novák a londýnský spolupracovník Milan Kocourek

Takzvaná Tobinova daň má podle Komise zajistit, aby i banky přispěly ke konsolidaci veřejných financí v Evropě, protože mají svůj díl viny na hospodářské krizi. Státy během ní musely ze svých rozpočtů a tedy peněz daňových poplatníků bankám pomáhat.

Daň z finančních obchodů v nějaké podobě zavedlo už deset členských zemí Evropské unie. Snaha zavést ji v celé Unii má zabránit tomu, aby si jednotlivé země nekonkurovaly. Sazby navržené daně mají být relativně nízké – má jít o 0,1 % z převodu akcií a dluhopisů a 0,01 % z obchodů s finančními deriváty.

Velkým zastáncem Tobinovy daně je například Francie. Sarkozy o ní bude chtít diskutovat i na schůzce zemí G20 v listopadu v Cannes. Příznivci daně jsou i Německo, Španělsko, Finsko, Rakousko, Belgie, Lucembursko či Maďarsko.

Snaha zdanit Londýn

Z velkým odporem se návrh setkává například ve Velké Británii. Britské ministerstvo financí oznámilo, že v zásadě není proti zdanění finančních transakcí, ale pouze za předpokladu, že bude daň zavedena globálně.

Ministr financí George Osborne řekl, že kdyby se daň vztahovala jen na Evropskou unii, tak by se firmy jednoduše vystěhovaly mimo Unii. To by mělo nepříznivý dopad na hrubý národní produkt a nezaměstnanost.

Burza v New Yorku. | Foto: Reuters

Podle editora finančního deníku City A.M. by taková daň měla za následek snížení objemu transakcí a postihla by zvláště firmy, které operují ve více měnách. Daň se nelíbí ani Asociaci britských bank, protože podle ní 4 z 5 transakcí v EU procházejí Londýnem a činitelé City, finančního centra země, považují návrh za snahu „zdanit Londýn“.

Návrh kritizuje také Konfederace britského průmyslu, organizace zaměstnavatelů, její zástupce označil návrh za naprosto pomýlený v době, kdy je třeba veškeré úsilí soustředit na ekonomický růst. Po projevu šéfa Evropské komise a návrhu na zavedení také klesly akcie bank na londýnské burze.

Pavel Novák, Milan Kocourek, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme