Zdaňte ty velmi bohaté, radí Belgii bývalý politik Davignon

Milionářskou daň pro velmi bohaté navrhl vznikající belgické federální vládě úspěšný podnikatel a bývalý ministr zahraničí Étienne Davignon. Podle něj by dočasné odvody známé jako ‚milionářská daň‘ pomohly ozdravit státní rozpočet, aby mohl být v roce 2015 vyrovnaný a ne schodkový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Vláda musí podle Davignona samozřejmě šetřit, ale to k naplnění rozpočtu nestačí. Bylo by proto třeba zavést dočasné zdanění mimořádně bohatých poplatníků. Podnikatel a také bývalý místopředseda Evropské komise to uvedl v rozhovoru pro deník De Standaard.

Nová daň by se měla týkat těch, kteří si ročně přijdou na více než milion a 250 tisíc eur. S podobnou myšlenkou přišel ve svém programu i lídr frankofonních valonských socialistů Elio Di Rupo, kterého král Albert II. pověřil sestavením nové vlády. Tu Belgie nemá už více než 14 měsíců.

Milionářská daň by zasáhla i samotného Étienna Davignona. Býval šéfem belgické pobočky banky Société Générale a dnes předsedá radě ředitelů společnosti Brussels Airlines.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme