Zdravotní pojišťovny vytvořily přebytek 14,5 miliardy korun. Navýšily stavy svých účtů téměř o 50 procent

Zdravotní pojišťovny v loňském roce hospodařily s přebytkem 14,5 miliardy korun. Proti konci roku 2017, kdy měly na účtech 30,5 miliardy korun, se stav zvýšil o 48 procent. Zůstatek na konci roku tak činí 45 miliard korun, informovalo v úterý v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví. Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna už dříve sdělila, že ze zůstatku navýší rezervní fond. Ostatní se k tomu nechystají.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto)

Zdravotní pojišťovny loni oproti roku 2017 navýšily stavy na svých účtech | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„K výraznému nárůstu přispěly dobré hospodářské výsledky celého systému veřejného zdravotního pojištění. To pojišťovnám umožní tvořit rezervy pro zajištění zdravotní péče v případě propadu příjmů v době ekonomické krize,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Pojišťovna ustoupila a uhradí ženě náklady na léčebné konopí, věc řešil i Ústavní soud

Číst článek

K růstu příjmů veřejného zdravotního pojištění podle ministerstva loni přispěl růst mezd o 8,6 procenta, navýšení minimální mzdy o 1200 korun na 12 200 korun a zvýšení plateb za statní pojištěnce.

Ze státního rozpočtu bylo loni posíláno za asi šest milionů lidí, seniorů, dětí či nezaměstnaných, 969 korun měsíčně. Toto meziroční zvýšení o 49 korun přineslo systému asi 3,5 miliardy navíc. Zvýšení minimální mzdy pak znamenalo i vyšší minimální odvod pro podnikatele na 1647 korun a minimálního vyměřovacího základu pro pojistné odváděné zaměstnavatelem.

Vyšší výběry, stejné náklady

Pojišťovny tak loni vybraly místo plánovaných 294 miliard více než 306 miliard. Přebytek systému zdravotního pojištění vznikl také díky tomu, že náklady na zdravotní péči naopak přibližně odpovídaly odhadům ve zdravotně pojistných plánech pojišťoven. Plánované saldo bylo 1,7 miliardy korun.

Náklady rostly podle ministerstva opět v oblasti centrové péče, ať už v objemu péče poskytované specializovanými centry, tak jimi předepisovaných léků. „Významné překonání odhadů očekávaných ve zdravotně pojistných plánech je možné sledovat rovněž v zařízeních sociálních služeb, kde zdravotní pojišťovny nemají možnost tyto náklady regulovat na rozdíl od jiných zdravotních služeb, které jsou předmětem dohodovacího řízení,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme