Zdravotní pojišťovny mají stále hlouběji do kapsy

Dva roky odolávalo české zdravotnictví důsledkům celosvětové ekonomické krize. Odborníci ale nyní varují, že dopad může být hodně tvrdý. Nemocnice mohou odkládat plánované operace, lidé mohou mít ztížený přístup k potřebným lékům a centra specializované péče mohou odmítat léčit "drahé" pacienty. VZP i některým menším pojišťovnám na přelomu letošního a příštího roku dojdou miliardové přebytky, které pojišťovny našetřily během posledních tří let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pobočka VZP

Pobočka VZP | Foto: Marián Vojtek

Pokud se nic nezmění, začnou se kvůli vysokým nákladům na zdravotní péči a nižšímu výběru pojištění propadat do dluhů. Stávající ministryně zdravotnictví Dana Jurásková chce podle médií navrhnout zvýšení dotací zdravotním pojišťovnám o dvě až tři miliardy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O finanční situaci VZP mluvila na Rádiu Česko ředitelka tiskového oddělení VZP Anna Veverková

Jeden z vyjednavačů nové koaliční vlády pro kapitolu zdravotnictví Marek Šnajdr z ODS, bývalý náměstek ministryně zdravotnictví Českému rozhlasu řekl, že takový krok má jeho podporu:

„Takový krok je ale možný jen za situace, že budeme schopni najít úspory jinde a budeme schopni zařadit tento krok do principu snižování státního deficitu.“

„Pokud se nic nezmění, bude to opravdu velký problém. Pojišťovny začnou zpožďovat platby nemocnicím i soukromým lékařům a těm nezbude nic jiného než omezit zdravotní péči pro pacienty,“ varuje prezident České lékařské komory Milan Kubek.

VZP: Hledáme úspory

„Jsme rádi, že jsme nepodlehli nejrůznějším tlakům a zhruba dvanáct miliard, které VZP v minulých letech ušetřila, byly vynaloženy v loňském roce, letos a část peněz bude použita i v příštím roce. Rozdíl mezi příjmy a náklady VZP je pro letošní rok zhruba tři miliardy korun při zapojení dvou miliard korun z těch ušetřených,“ říká ředitelka tiskového oddělení VZP Anna Veverková a dodává:

„Pro příští rok předpokládáme, že jen při jednoprocentním růstu nákladů na zdravotní péči by nám v rozpočtu chybělo asi šest miliard.“

„Chci ale zdůraznit, že tak, jako jsme se s tím vyrovnali v loňském roce a také letos, vyrovnáme se s tím i v příštím roce tak, aby se zdravotní péče pro pacienty neomezovala. Již ve druhém pololetí budeme hledat rezervy, abychom se vyrovnali s variantou, že nebudou zvýšeny odvody za státní pojištěnce. To by nám ale výrazně pomohlo a jen zvýšení například o 50 korun by pro nás znamenalo částku dvou miliard,“ podotýká Veverková.

„Zaměříme se na lékovou politiku. Víme, že největší plýtvání je právě v této oblasti. Budeme vyjednávat s farmaceutickými firmami, jako se nám to podařilo například v loňském roce a ženy tak namísto deseti tisíc zaplatí ze preventivní očkování proti rakovině děložního čípku jen 6400 korun. Víme také, že v mnoha případech dochází ke zbytečným a duplicitním vyšetření. Právě zde je možné hledat úspory,“ konstatuje Anna Veverková ze Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Jan Piroch, Ladislav Henek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme