Mlynáři zvedli cenu mouky o pětinu, vysvětlují pekaři zdražení

Mlynáři zdražili za posledních několik měsíců cenu mouky o 1000 korun na tunu, tedy o pětinu, řekl novinářům výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Malé a řemeslné pekárny své výrobky zdražily o deset až dvacet procent, střední a velké zatím jednají s obchodními řetězci, zdražovat by se mohlo po Novém roce, dodal. V ČR je podle něho pátý nejlevnější chléb v EU.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští pekaři už nechtějí doplácet na zamražené zboží z Polska

pečivo (ilustrační foto) | Foto: Olga Štrejbarová

Český statistický úřad uvedl, že se cena za kilogram kmínového chleba pohybuje již deset let pod úrovní 25 korun, například letos v srpnu činila v průměru 24,01 Kč. Nejdražší je podle světové statistiky Numbeo chléb v Norsku, kde vyjde na 71 korun, nejlevnější chleba naopak kupují Tunisané.

Česko trápí nedostatek pekařů, přijímají se i nevyškolení pracovníci se zájmem o řemeslo

Číst článek

„Většina menších nebo řemeslných pekáren, které mají své vlastní prodejny, už vlivy rostoucích nákladů promítly do ceny,“ řekl Jaromír Dřízal. Podle něj jsou důvodem jak rostoucí ceny mouky, tak vzrůstající platy zaměstnanců nebo náklady za energie. Například největší pekárenská skupina v ČR United Bakeries nechtěla vývoj cen chleba komentovat.

Obilí se letos v Česku sklidilo o 7,9 procenta méně než loni, zemědělci svezli z polí 6,86 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který dnes podle stavu k 15. září zveřejnil Český statistický úřad. Nižší sklizeň očekávají statistici také u brambor o 19,1 procenta a cukrovky o čtvrtinu. Pokles odhadují také u slunečnice, máku a hrachu. Úroda řepky se naopak meziročně zvýší o 20,7 procenta na 1,383 milionu tun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme