Zdražení se v Německu nevyhne i pivu

Po mléku podraží v Německu taky další, dalo by se říct nepostradatelný nápoj. Dražší ječmen a chmel vyženou vzhůru ceny piva. Od kdy by se spotřebitelé měli na vyšší ceny ale zatím není jasné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklenice piva

sklenice piva | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Zdražení by podle některých expertů nemělo být tak drastické, jako v případě mléka a másla. Jedna z příčin cenového skoku je přitom stejná. Stále více orné půdy se používá pro pěstování biomasy a produkce ječmene naopak ustupuje.

"Taky celosvětový trh s chmelem je jako vymetený," říká Wolfgang Burgard z německé odnože koncernu Carlsberg. Ten počítá pro příští období se zdražením o 5 až procent za basu zlatavého moku.

Že se některým značkám zvýšení ceny nevyhne, potvrdil taky mluvčí Německého svazu pivovarů Marc-Oliver Huhnholz. Podle něj musejí pivovary sáhnout hlouběji do kapsy taky co se elektřiny a obalů týče.

Jak ukazují průzkumy, milovníci piva v Německu už teď dávají přednost levnějším značkám.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme