Zdražení vajec trápí chovatele a spotřebitele také v Maďarsku

Maďarsko se dostalo do stejné vajíčkové krize jako Česko a další středoevropské země. Drůbežáři se vymlouvají na nové směrnice Evropské unie, které zakazují chov slepic v menších klecích a vyšší cenu přenášejí na zákazníky. Organizace na ochranu zákazníků ale upozorňují, že směrnice je známá už od vstupu země do Evropské unie, tedy od roku 2004.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slepice

Slepice | Foto: Pavel Pavlas

Úprava klecí podle norem Unie vychází na 500 korun za každou slepici. Když se zvířata pohybují volněji, spotřebují více energie a tedy i více krmiva. Navíc do sebe můžou klovat a poškodit vajíčko, což způsobí více odpadu a narůstající cenu.

Tímto logickým řetězcem vysvětluje maďarský drůbežářský svaz téměř astronomické ceny vajec. Do Velikonoc mají dosáhnout až 60 forintů, tedy zhruba 6 korun za kus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny vajec v Maďarsku rostou a hrozí, že jich brzy bude nedostatek, informuje spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

Vajec je zatím v Maďarsku dostatek, ale zvyšuje se jejich cena. Ještě minulý týden stálo vejce na trhu 45 forintů (asi 4,50 korun), dnes už je za 55 forintů.

V Maďarsku jsou asi čtyři miliony slepic, které by potřebu trhu dokázaly pokrýt. Celý milion však žije v podmínkách nevyhovujících evropské směrnici a jejich vejce není možné prodávat. Taková situace samozřejmě vede k podvodům a maďarské úřady proto včera zahájily rozsáhlé kontroly farem i obchodů.

Nedostatek ale může nastat brzy, protože se očekává snížení počtu slepic o 200 000 kusů. Slepice totiž musí mít v klecích více prostoru.

Za domácími vejci je dřina, shodují se chovatelé slepic

Číst článek

Stát sice nabídl chovatelům 3 miliardy forintů na modernizaci klecí, řada z nich ale čekala, že nakonec dostane výjimku. Příspěvek státu by podle nich navíc pokryl „jen“ 40 procent nákladů, zbytek by museli zaplatit ze svého.

„Vajíčkovou válku“ prožilo Maďarsko už přesně před rokem, kdy se dovážela vajíčka z Polska za poloviční ceny.

Gregor Martin Papucsek, Lucie Maňourová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme