Zdražení vajec zahýbalo březnovou inflací. Přiblížila se ke čtyřem procentům

Nákupy v březnu stály spotřebitele o 3,8 procenta víc než před rokem, v únoru o 3,7 procenta. Čísla o inflaci zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vajíčka (ilustrační foto)

Vajíčka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Hlavním důvodem jsou už sedmý měsíc v řadě vyšší ceny potravin a nápojů. A z potravin prudký nárůst cen vajec. Zvedly se až k sedmi korunám za kus, to znamená o sto procent. Před Velikonocemi se ale zase snížily.

Zvyšovaly se také ceny pohonných hmot. Ceny benzinu se podle posledního hlášení ČSÚ z konce minulého týdne vyšplhaly na nové rekordy, Natural v průměru 37,34 koruny za litr.

Inflace se zřejmě dostane na čtyři procenta, kde byla naposledy na konci roku 2008. Na této hranici by měla v nejbližších měsících stagnovat a ke konci roku začít klesat ke třem procentům.

V Evropské unii se inflace drží kolem tří procent. Zvyšují se ale tlaky na její růst, a to hlavně v Německu, Itálii a Španělsku. Důvodem je drahá ropa a v poslední době také zdražování potravin.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme