Za lahvové i čepované pivo si Češi připlatí. Pivovarům se zvedají náklady na obaly, suroviny i energie

Po loňském zdražování plánují i letos některé pivovary zvýšit ceny. A to nejenom u plechovek, ale také u sudového piva. Úpravu cen směrem nahoru už oznámil například Budějovický Budvar, Samson i Pivovary Staropramen. Výroba se podnikům prodražuje hlavně kvůli rostoucím cenám obalů, surovin a energií. Zákazníci proto musí počítat s tím, že si připlatí i v hospodách.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo

Pivo v hospodách podraží | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V pražské restauraci U Kašpárka stál ještě loni půllitr plzeňského piva 49 korun, dnes už za něj zákazníci zaplatí dvaapadesát korun. Podle číšníka Vaška se ale podnik zdražování dlouho bránil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdražují restaurace pivo? Poslechněte si v reportáži

„Pět let jsme drželi cenu a teď jsme ji samozřejmě kvůli vstupním nákladům museli zvednout. Zdražovaly se i suroviny, prostě všechno,“ říká číšník Vašek. 

Existuje cenový strop, kdy už si zákazníci řeknou, že je to opravdu dost peněz? „Ten strop už padl padesáti korunami – to je taková psychologická hranice, podle mě. Ta už teď padla a nejenom u nás – konkrétně já mluvím o té Plzni. Ve většině hospod v Praze už padla ta hranice padesáti korun,“ odpovídá. 

Obvykle tu vytočili v průměru přes sto litrů piva. Pandemie koronaviru a vládní opatření ale spotřebu výrazně srazily. Vyšší cena piva však prý roli hraje.

‚Nechodí lidi‘

„Byli jsme někde na deseti procentech výtoče, nebo možná ještě míň. Tam jsme úplně skončili s okénkem. V tuhle chvíli se málo lidí vrátilo do hospody, je mnohem míň lidí. Nemyslím si, že je to kvůli zdražení piva. Celkově chodí od pandemie do hospody míň lidí,“ popisuje situaci v pražské restauraci. 

Inflace v prosinci zrychlila na 6,6 procenta. Podobný růst zaznamenalo Česko v září 2008

Číst článek

A podobný scénář je vidět i v jiných hospodách. Třeba horská restaurace ve Vysokém nad Jizerou je teď plná hostů a většina z nich má pivo na stole. Ceny tu zvyšovali už ke konci loňského roku, říká servírka Tereza.

„Zdražovali jsme na začátku prosince o tři kačky. Nabízíme čtyři druhy piva: Plzeň, Kozel, Radegast a speciál. U všech jsme zdražili stejně o tři koruny,“ vyjmenovává.

I tak ale podle servírky Terezy zákazníci konzumaci piva neomezili. Zdražení přesto vnímají. Třeba jako zákazník Tomáš.

„Mě zajímá – vy tady máte Plzeň – ta tady stojí 42 korun. To je úplně zadarmo. Já jsem z Prahy. Zdražování velmi vnímám. Máme doma výčep, objednáváme si sudy a všimli jsme si, že je to teď i o stokorunu dražší,“ připouští.

Obaly, suroviny i energie

Zdražování navíc nekončí. Už od ledna zvýšily ceny Pivovary Staropramen. A to u vybraného baleného piva, dodává mluvčí podniku Denisa Mylbachrová.

Hlavním důvodem byl znatelný nárůst některých klíčových vstupů – především pak obalů, surovin, energie a logistických nákladů. V průměru se cena pro naše obchodní partnery zvýšila o 6 procent.

Cestou zdražování šel od letošního ledna také Budějovický Budvar. Ceny sudového piva navýšil zhruba o tři procenta. Během následujících měsíců plánuje zvednout i cenovky u lahvového piva a plechovek

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme