Zdražování pohonných hmot zasáhlo také Spojené státy

Vysoké ceny benzinu řeší také ve Washingtonu. Ve Spojených státech sice stojí ve srovnání s Českem jen asi polovinu, Američané ale mluví skoro o finanční pohromě. Zdražování pohonných hmot se stalo také jedním z témat kampaně před listopadovými prezidentskými volbami. Republikáni by chtěli zvyšovat těžbu, demokraté zase mluví o nutnosti využívat nové zdroje energie a o inovacích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Průměrná cena benzinu se v Americe pohybuje kolem tří dolarů a 60 centů za galon, tedy o něco méně než jeden dolar za litr. Při dnešním středním kurzu ČNB by to tedy bylo necelých 19 korun za litr.

V USA ale existují regionální rozdíly. Mezi drahé oblasti patří například Kalifornie, kde se cena benzinu místy šplhá až k 25 korunám za litr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ceně benzinu v Americe jsme v Ranním Radiožurnálu mluvili s tamním zpravodajem ČRo Vítem Pohankou.

Od roku 2008 vždycky na jaře cena benzinu šplhala nahoru, kulminovala v létě na hranici, jak je teď nebo o něco vyšší a potom zase klesala. Tentokrát však začala stoupat už v zimě a v Americe panují obavy, že to v létě bude podstatně horší, že se bude platit ve zbytku USA tolik, kolik kvůli vyššímu zdanění platí právě v Kalifornii.

Podle některých expertů by mohl zdražit nad čtyři dolary za galon a v létě by mohl stát nevídaných pět dolarů. „Hranice čtyř dolarů za galon je už velmi blízko, a předpověď 5 dolarů za galon je velmi reálná,“ uvedl na Rádiu Česko Petr Gapko, analytik GE Money Bank.

Za růstem ceny ropy a potažmo benzinu stojí podle něj především politické záležitosti kolem Íránu a hlavně evropské embargo na dovoz íránské ropy. „Pokud tyto problémy začnou eskalovat a dojde třeba i k menšímu ozbrojenému konfliktu nebo k nějakému dalšímu embargu, pak Američané opravdu mohou platit v létě 5 dolarů za galon,“ dodal.

Ekonomové varují, že růst cen pohonných hmot představuje velkou hrozbu pro hospodářské oživení ve Spojených státech. „Podle mě to může působit jako lehce zatažená ruční brzda,“ řekl k tomu analytik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rostoucí ceny benzinu v USA jsme na Rádiu Česko rozebrali s Petrem Gapkem, analytikem GE Money Bank

„Americkou ekonomiku to pravděpodobně nezastaví úplně, ale určitě ji to zpomalí. Pokud se hospodářský růst v USA zastaví, pak k tomu dojde vlivem celosvětových ekonomických problémů a rostoucí ceny benzinu budou jen plamínkem ve vzniklém požáru,“ míní analytik.

Rostoucí ceny benzinu politici využívají ke vzájemným útokům

Rostoucí cena pohonných hmot se stala také jedním z témat předvolební kampaně před prezidentskými volbami. Barack Obama, který v nich post obhajuje, v noci na dnešek odrážel útoky republikánských kandidátů.

„Jenom politici těží ze špatných zpráv,“ prohlásil prezident Obama v reakci na zprávy, že vysoké ceny benzínu pomáhají republikánům, kteří viní jeho vládu, že neumožňuje ropným společnostem rychleji zvýšit těžbu.

Prezident se brání tím, že Spojené státy teď těží nejvíc ropy za posledních osm let a že na cenu suroviny mají stále větší vliv nestabilita na Blízkém Východě (hlavně kolem Íránu), rostoucí poptávka zemí jako Čína a Indie nebo spekulace na Wall Streetu. Šéf Bílého domu mluvil i o nutnosti otevírat nové zdroje energie.

Šéf Bílého domu mluvil i o nutnosti otevírat nové zdroje energie. „Ano ropě a plynu, ale také solární a větrné energii. A jaderné a biopalivům“, zdůrazňuje americký prezident a varuje, že se ceny pohonných hmot nedají snížit nějakým jednoduchým jednorázovým opatřením.

Vít Pohanka, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme