Zdražování ropy tlačí ceny benzínu vzhůru

Pohonné hmoty podražily. Po příznivých měsících, kdy ceny benzínu i nafty byly velmi nízko, přichází období zdražování, které by mělo trvat až do léta. Blízkovýchodní konflikt a rostoucí poptávka na začátku motoristické sezóny mohou nejspíš vyhnat cenu za litr naturalu až k 27 korunám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: BDX

Důvodem posledního zdražování pohonných hmot je růst nákupních cen v důsledku zdražování ropy na světových trzích. Ty v minulém týdnu vrostly asi o 50 haléřů, tento týden pak o dalších 90 haléřů, na což už koneční prodejci museli reagovat.

"V návaznosti na dlouhodobě se zvyšující nákupní ceny benzínu a nafty došlo u našich čerpacích stanic ke zvýšení cen těchto produktů o 50 až 80 haléřů v závislosti na jednotlivé lokalitě," řekla Radiožurnálu Pavlína Budkovská ze společnosti Benzina. "V reakci na celosvětové zvyšování cen ropy zdražujeme také pohonné látky na čerpacích stanicích, u benzínu zhruba o korunu a 50 haléřů a u motorové nafty o korunu," upřesnil za Aral Miloslav Zmeškal.

Další vývoj cen pohonných hmot bude záviset na situaci na ropném trhu. Především pak na tom, jak budou země OPEC reagovat na pondělní rozhodnutí Iráku pozastavit vývoz ropy. Světové zásoby jsou ale dostatečně velké a nabídka zatím bez problému uspokojuje poptávku.

Blízkovýchodní konflikt a zvyšující se poptávka se začátkem letní motoristické sezóny budou nejspíš tlačit ceny ropy vzhůru. Podle odhadů odborníků by letos mohla cena kulminovat okolo 27 korun za litr naturalu. Koncem března se přitom litr naturalu dal pořídit mezi 23 a 24 korunami za litr.

Jan Říha, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme