Zelená energetika by mohla vytvořit až 108 tisíc pracovních míst, spočítali experti

Nová studie Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy pracuje s možností poklesu emisí do roku 2030 o více než polovinu oproti roku 1990. Předpokládá, že by to výrazně snížilo účet za klimatické škody.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Feldheim.

Feldheim. | Foto: Klára Stejskalová

„Rozvoj obnovitelných zdrojů může nabídnout úsporu až 18 miliard korun ročně díky tomu, že klesne znečištění spojené s fosilní energetikou,“ říká pro Český rozhlas Plus Martin Sedlák, výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost, která byla zadavatelem studie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor Martiny Maškové s í Martinem Sedlákem, výkonným ředitelem Aliance pro energetickou soběstačnost

Autoři studie pracují s možností výrazně navýšit stávající výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Do roku 2030 by podle nich mohl vzrůst stávající podíl fotovoltaiky o pětinásobek a výroba energie z větrných elektráren o sedminásobek.

Celkové dopady spojené se stávající podobou české energetiky, takzvané externality, propočítali autoři studie na více než 100 miliard ročně. Snížení vlivu znečišťujících látek na zdraví a životní prostředí by podle nich přineslo úsporu ve výši 6,4 miliardy korun.

Příležitost pro horníky

Posun k obnovitelným zdrojů by mohl vést ke vzniku nových pracovních příležitostí v oblasti projektů, výstavby i výroby komponent, říká Sedlák a vyjmenovává příklady, kde se vytvoří: „Solární elektrárny, větrné elektrárny, ale také zařízení na spalování biomasy nebo bioplynové stanice.“ 

Podle něj by takzvaný zelený scénář byl příležitostí i pro regiony, které postihl útlum uhlí na Ústecku, Karlovarsku nebo v Moravskoslezském kraji. „Můžeme uvažovat o výstavbě fotovoltaických elektráren, které by vyrůstaly na bývalých dolech, výsypkách nebo v průmyslově znečištěných lokalitách,“ říká Sedlák.

Velká proměna českých tepláren: Za evropské peníze nahradí uhlí biomasou nebo plynem

Číst článek

Upozorňuje, že firmy můžou už letos čerpat na zelenou energetiku finance z Modernizačního fondu EU. Evropská unie bere rok 2030 jako mezník na cestě k uhlíkové neutralitě. K tomuto datu chce mít EU emise oproti roku 1990 nižší o 55 procent.

Svůj postoj k zeleným řešením v energetice by měli v těchto dnech vyjádřit i poslanci českého Parlamentu. Do třetího čtení ve sněmovně jde novela zákona o podporovaných zdrojích.

Skoro 600 jednotlivců, firem a měst včetně Brna v té souvislosti poslalo do Parlamentu výzvu s názvem Rozumná podpora. Její signatáři chtějí po zákonodárcích, aby rozvoj zelené energetiky podpořili.

Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme