Zelená nafta nekončí, daňové zvýhodnění zůstane do roku 2014

Vláda rozhodla, že zachová daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce až do roku 2014, výše vratky však klesne. Ze současných 60 procent se v příštím roce sníží na 40.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn sklízí obilí

Kombajn sklízí obilí | Foto: Jan Rosenauer

Po dnešním jednání s Asociací soukromého zemědělství to oznámil předseda vlády Petr Nečas. Původně měla být takzvaná zelená nafta zrušena od roku 2013. Premiér označil příští dva roky za přechodové, na zrušení zelené nafty, i když později, vláda nadále trvá.

Předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík prý premiéra přesvědčil hlavně argumentem, že až do roku 2013 je Česká republika v takzvaném vstupním období v Evropské unii a pro toto období bylo s dotacemi na naftu pro zemědělce počítáno.

"Vratky jako formu státní podpory mají do roku 2013 i v Německu, což je náš největší konkurent na západ od hranic," řekl Stehlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Petr Nečas přiblížil dohodu s Asociací soukromého zemědělství

Nedávné protesty Agrární komory kvůli rušení zelené nafty prý neměly na rozhodnutí premiéra vliv. Asociace soukromého zemědělství se totiž od protestů distancovala.

Prezident Agrární komory Jan Veleba je však přesvědčen, že nebýt květnové blokády a hrozby dalších protestů, zástupci soukromých zemědělců by odklad neprosadili.

Ministr financí Miroslav Kalousek řekl, že důležité je hlavně přizpůsobit míru podpory zelené nafty v souvztažnosti k ostatním zemím, aby se české zemědělství nestalo nekonkurenceschopné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek komentoval rozhodnutí vlády ponechat daňové úlevy pro takzvanou zelenou naftu

O závěrech jednání ale ještě bude rozhodovat parlament v rámci vládního úsporného balíku.

Zemědělci rozhodnutí vítají:„Každý úspěch v této oblasti je pro zemědělce důležitý. Je důležitý i z toho hlediska, že vláda alespoň do určité míry vzala v úvahu jejich argumenty a zohlednila význam zemědělství pro celou republiku,“ řekl ekonom školního statku v Humpolci Jiří Klubal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Ozvěn dne na Radiožurnálu byli Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství, a prezident Agrární komory Jan Veleba

Jaká je budoucnost zelené nafty po roce 2014, ukáže až nová zemědělská politika Evropské unie, která začne právě tímto rokem a potrvá do roku 2020. Josef Stehlík i Jan Veleba se shodují, že jejich cílem je pouze dosáhnout srovnatelných podmínek, jaké budou v ostatních zemích.

"Pokud bude podpora zelené nafty mizet z ostatních zemí, nebudeme na ní trvat ani my. A pokud zůstane v jiných zemích zachována, máme rok na to, abychom se s vládou dohodli, co dál," řekl Veleba.

Květa Moravcová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme