Zeleného v čele drah střídá Kousal

Nově zvolené představenstvo Českých drah odvolalo Dalibora Zeleného z postu generálního ředitele. Radiožurnálu to bez bližších podrobností potvrdila mluvčí drah Zdena Celá. Už minulý pátek dozorčí rada společnosti Zeleného odvolala z funkce předsedy představenstva. Právě nový šéf představenstva Petr Kousal Zeleného nahradí i ve funkci generálního ředitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalibor Zelený

Dalibor Zelený | Foto: René Fluger

Dalibor Zelený po svém odvolání uvedl, že svému nástupci zítra předá firmu v dobrém stavu a v silné pozici na evropském trhu. Nevyvrátil přitom, že by u Českých drah chtěl nadále působit. Doslova řekl, že věří v to, že bude jednat s dospělými lidmi, do jaké míry by bylo pro firmu prospěšné, aby pro ni v nějaké funkci pracoval.

O odvolání Dalibora Zeleného z nejvyššího vedení Českých drah už delší dobu usiloval ministr dopravy Milan Šimonovský.

Důvodem výměny vedení Českých drah je podle ministrova nedávného vyjádření nutnost změnit obchodní politiku po lednovém přechodu na akciovou společnost. "Očekávám, že akciová společnost využije příležitosti, protože ta příležitost není časově dlouhodobá. Je potřeba hned teď změnit podnikatelský plán společnosti, obrátit se k zákazníkovi a myslím si, že je potřeba, aby generální ředitel byl garantem nové obchodní politiky."

Podnik měl v poslední době problémy s odlivem zákazníků. Po příliš radikálním zdražení jízdného totiž vloni ubylo drahám 13 milionů cestujících. O šest procent se propadla i nákladní doprava, což představuje úbytek tržeb o jednu a půl miliardy korun.

Zeštíhlit České dráhy - taková je priorita nového generálního ředitele Petra Kousala. S propouštěním počítá především ve vedení akciové společnosti, tam totiž vidí značné rezervy. Zlepšit by se podle něho měla také kultura cestování ve vlacích a cestující by na dráhy měl přilákat také nový systém stanovení cen jízdného. To by mělo na některých tratích klesnout.

Milan Kopp, Marika Táborská, Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme