Železničáři zatím stávkovat nebudou

Železničáři zatím stávkovat nebudou. Zástupci jejich odborového sdružení neočekávaně nedali představenstvu plnou moc k tomu, aby stávku na dráze vyhlásilo. Přitom už několik týdnů vedení Českých drah obviňují, že propustí víc zaměstnanců než plánovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železniční doprava

železniční doprava | Foto: Jan Rosenauer

Místopředseda Odborového sdružení železničářů Petr Bazger upřesnil, že s managementem podniku se ještě chtějí zkusit domluvit do 11. května na pomalejším propouštění. "Do 11. dalo ústředí mandát představenstvu a vedení svazu jednat o případných podmínkách. Tam je to jednoznačné - s okamžitou platností zastavit přípravu a realizaci racionalizačních opatření, která se promítnou do zaměstnanosti nad rámec již centrálně projednaných stavů," řekl.

Vedení Českých drah ale odmítá, že by propouštělo víc lidí než plánovalo. Podle něho mají odbory špatné informace. S odbory ale jednat bude.

"S námi bylo projednáno snižování stavů v rámci podnikatelského plánu 2005. Jednalo se kolem osmi devíti procent z celkového počtu stávajících zaměstnanců. Víme, že v některých výkonných jednotkách nebo ve většině je projednáváno ve výši čtrnáct až osmnáct procent, což je dvojnásobek," namítl Bazger.

České dráhy ovšem nevylučují, že by v budoucnu více zaměstnanců propustit mohly. Mluvčí podniku Petr Šťáhlavský vysvětlil, že bude záležet na tom, jestli se podaří uzavřít kolektivní smlouvu. "Pokud by nebyla podepsána kolektivní smlouva, tak z důvodu kratší dovolené a delší pracovní doby nastane větší nadbytek zaměstnanců ve firmě. Za takové situace by odešlo asi o dva tisíce zaměstnanců více," doplnil mluvčí.

Odbory se chtějí s vedením podniku ještě domluvit na pomalejším propouštění, aby o práci přišlo jen plánovaných šest tisíc zaměstnanců. Pokud se s managementem Českých drah odbory nedohodnou, vyhlásí stávku. "Každopádně to bude zastavení provozu bez časového omezení. Nebudou výjimky, nebude nic. To je jediná cesta," upřesnil Petr Bazger.

Mluvčí drah Šťáhlavský řekl, že České dráhy chtějí stávce zabránit, protože by ohrozila budoucnost podniku. "Nicméně propouštíme tak, aby v letošním roce těch šest tisíc zaměstnanců odešlo," doplnil.

Viktorie Hošková, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme