Železniční dopravu v Německu čeká kritický týden

Železniční dopravu v sousedním Německu, ale dost možná i u nás čeká kritický týden. Němečtí strojvůdci dostali v pátek zelenou pro své další protestní akce. Napříště je mohou rozšířit z regionální i na dálkovou a nákladní přepravu. Kdy další stávka začne, ale zatím není jasné. V táboře odborového svazu GDL totiž vládne zmatek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá železnice

Německá železnice | Zdroj: ČTK

Šéf odborářů Manfred Schell včera nejprve listu Süddeutsche Zeitung řekl, že v právě začínajícím týdnu ještě strojvůdci stávkovat nebudou. Tiskové oddělení svazu GDL ale tuto informaci vzápětí překvapivě dementovalo.

Podle všeho tedy platí informace, podle níž dostaly Německé dráhy další ultimátum k předložení nového návrhu kolektivní smlouvy. Místopředseda svazu GDL Weselsky uvedl, že už v úterý nebo ve středu rozhodnou odboráři o dalším postupu a tedy i o případné stávce. Ta se má nejprve soustředit na nákladní dopravu.

Německé dráhy nevyloučily, že se v krajním případě obrátí na Ústavní soud, aby rozšíření protestních akcí zabránil. Šéf státního koncernu Mehdorn taky v dopise vyzval kancléřku Merkelovou, aby se do tarifního sporu osobně vložila.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme